BiH
0

Arnautović: Interresorna radna grupa usvojila ukupno 79 amandmana na Izborni zakon BiH

FENA
Interresorna radna grupa za izradu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH i Zakona o finansiranju političkih partija danas je završila posao u vezi s prijedlogom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Član Interresorne radne grupe i Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović je kazao za Fenu da je konsenzusom usvojeno ukupno 79 amandmana na Izborni zakon BiH.

Formalno upućivanje u parlamentarnu proceduru će se obaviti u četvrtak, na taj način što će šest članova Interresorne grupe – tri delegata iz Doma naroda i tri poslanika iz Predstavničog doma biti formalni predlagači, potpisat će prijedlog zakona i uputiti ga Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema Arnautovićevim riječima, Interesorna radna grupa je na kraju ovog dijela svoga rada usvojila i nekoliko inicijativa koje će uputiti Parlamentarnoj skupštini, a ona prema drugim nivoima.

"Pored ovih 79 amandmana, pošto smo izvršili reviziju zakona i vidjeli smo gdje su slabe tačke u sadašnjem izbornom sistemu, predložili smo da se upute određene inicijative za druge nivoe vlasti jer nije sve u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH“, kazao je Arnautović.