BiH
0

Arnautović: Dosad revidirano 12 poglavlja Izbornog zakona BiH

FENA
Interresorna radna grupa za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH i Zakona o finansiranju političkih stranaka je dosad revidirala 12 poglavlja Izbornog zakona BiH i danas je stala kod poglavlja 13 koje govori najkonkretnije o strukturi, načinu izbora lokalnih tijela vlasti, što je i jedan od osnovnih razloga za revidiranje Izbornog zakona pred naredne lokalne izbore.

Ovo je danas za Agenciju FENA izjavio član Centralne izborne komisije BiH i Interresorne radne grupe Suad Arnautović.

Prema njegovim riječima, posebna rasprava je obavljena u vezi sa članom 13.7 i 13.10 koji govori o izboru općinskog načelnika i s tim u vezi izboru gradskih vijeća.

Također je obavljena rasprava u vezi s osiguravanjem predstavljenosti nacionalnih manjina u skupštinama općina, odnosno općinskim vijećima.

„Radi se o zakonskoj odredbi koja je bila već donesena 2004., ali iz formalnih razloga, zato što je objavljena u Službenom glasniku BiH dva dana nakon raspisivanja lokalnih izbora 2004. godine, nije mogla biti primijenjena“, kazao je Arnautović.

Pojasnio je da ta odredba iz člana 13.14 govori o potrebi da se u svim skupštinama općina, odnosno općinskim vijećima osigura predstavljenost nacionalnih manjina i to tako da one nacionalne manjine koje imaju do tri posto prema posljednjem popisu stanovništva iz '91. godine u strukturi date općine moraju imati najmanje jedno zagarantirano mjesto, a one nacionalne manjine koje imaju iznad tri posto moraju imati najmanje dva zagarantirana mjesta.

„Da bi se operacionalizirala ova zakonska odredba, potrebno je da sve skupštine opština, odnosno općinska vijeća u BiH usaglase svoje statute s ovom zakonskom odredbom i predvide takozvana zagarantirana mjesta za pripadnike nacionalnih manjina“, kazao je Arnautović.

Danas je Interresorna radna grupa obavila načelnu raspravu, saslušala izvjestioca CIK-a u vezi s tim pitanjem koji je ukazao na određene probleme tehničke prirode koji mogu iskrsnuti prilikom implementacije ove odredbe. S tim u vezi, Interresorna grupa je zadužila članove CIK-a da obave dodatne analize i usaglase međunarodne standarde iz oblasti zaštite nacionalnih manjina i predstavljenosti nacionalnih manjina s ovim odredbama Izbornog zakona i za narednu sjednicu 29. oktobra predlože rješenja.

U vezi s drugim odredbama, Interresorna radna grupa je utvrdila određene stavove, usaglasila određena rješenja posebno u vezi s procedurom rješavanja po prigovorima i žalbama iz poglavlja 6. koje govori o zaštiti izbornog prava.

„Utvrdila je rješenja po kojima će općinske izborne komisije imati jače nadležnosti kod narednih lokalnih izbora. Jedna od tih jačih nadležnosti je ta što je općinskim izbornim komisijama, po ovome usaglašenom prijedlogu, data mogućnost izricanja novčanih kazni do 3.000 KM za određene prekršaje koje bi politički subjekti, članovi izborne administracije, posmatrači i drugi mogli da izvrše na dan izbora“, kazao je Arnautović.

Također su revidirani određeni članovi, usaglašeni i s tehničkog aspekta u pogledu glasanja putem pošte. Prihvaćen je stav da način obrade glasova, odnosno prispjele pošte bude kao i do sada u glavnom centru CIK-a, za sve građane s tim pravom koji glasaju putem pošte da se ti glasovi broje u Sarajevu u glavnom centru za brojanje, a ne kako je bilo predloženo da se izvrši izmjena tako da te koverte idu u općine, u općinske izborne komisije da se tamo broje.

Prema Arnautovićevim riječima, u pogledu realiziranja izborne kampanje, Interresorna radna grupa nije vršila radikalnije promjene, dakle kampanja će i za naredne lokalne izbore trajati 30 dana. CIK je zadužena da dostavi određena preciziranja u vezi s plakatiranjem i drugim obavještavanjem birača na javnim površinama.

„U vezi s takozvanim jezikom mržnje, precizirat će se određene odredbe zakona koje zabranjuju upotrebu jezika mržnje, vrijeđanja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi što će biti razmatrano na narednoj sjednici“, kazao je Arnautović.