Predavanja u Haagu
60

Arnaut u Holandiji: Nije realno da BiH dobije kandidatski status, ispuniti kriterije EK

A.D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut održao je sinoć predavanje na Institutu Clingendael u Haagu na temu perspektiva Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Predavanju su prisustvovali zvaničnici holandskog Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane, drugih vladinih institucija, međunarodnih organizacija sa sjedištem u Haagu, nevladinog sektora, akademskih institucija, predstavnici Direkcije za evropske integracije BiH, ambasadorica BiH u Kraljevini Holandiji, te predstavnici ambasada Albanije, Austrije, Bugarske, Kipra i Rumunije.

Arnaut se u svom izlaganju posebno osvrnuo na neophodnost uspostave vladavine prava u Bosni i Hercegovini, uključujući u pravosudnom sektoru, poduzimanja mjera protiv korupcije i sprege između različitih grana vlasti, te uspostave robusnih mehanizama u borbi protiv sukoba interesa zvaničnika u svim granama vlasti na svim nivoima.

Holandski zvaničnici su tokom diskusije istakli da nije realno da naša zemlja dobije kandidatski status do ispunjenja svih kriterija sadržanih u nedavnom mišljenju Evropske komisije, te su izrazili spremnost za jaču pomoć Kraljevine Holandije zvaničnicima i institucijama u Bosni i Hercegovini koji su spremni predano raditi na tom putu, uključujući po pitanju uspostave vladavine prava u svim granama vlasti u BiH.

Arnaut je nakon predavanja bio gost na radnoj večeri koju je organizovao Anne Mulder, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Kraljevine Holandije, te je razgovarao sa Khadijom Arib, predsjedavajućom tog Doma.

Holandski institut za međunarodne odnose Clingendael je nezavisna naučno-istraživačka institucija i diplomatska akademija i vodeća akademska organizacija u svijetu na polju međunarodnih odnosa.

Iako je Institut Clingendael snosio sve troškove ovog putovanja, Kolegij Predstavničkog doma u sastavu HDZ-SDA-SNSD odbio je izdati saglasnost Arnautu, smatrajući da oni trebaju odrediti predstavnika. Poslanik Arnaut je stoga otvorio godišnji odmor, te je govorio u svojstvu predavača kojeg je odabrao sam Clingendael.