Slučaj od 6. januara
72

Arnaut traži od njemačke vlasti da procesuira momka koji je provocirao povratnike u Vlasenici

S. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Uoči Božića ove godine u koloni automobila koja je prolazila kroz Vlasenicu čulo se uzvikivanje "Ustajte balije", a o čemu je Klix.ba već pisao. Dva mjeseca kasnije, napravljen je iskorak u identifikaciji počinitelja te njegovom daljem procesuiranju.
Nadzorna kamera na kući jednog bošnjačkog povratnika snimila je kolonu automobila koja je u noći šestog januara tu prolazila. Iz prvog automobila koji je naišao čuje se povik "ustajte balije".

O ovom slučaju odmah se oglasio i MUP RS-a koji je tada oštro osudio ovaj čin i zastrašivanje povratnika. Tada su se, naime, pojavili navodi da se počinitelj ovog djela adresom nalazi u Njemačkoj, zbog čega je reagovao ambasador BiH Damir Arnaut.

"U januaru sam tražio informacije o kukavici koji je iz kolone automobila uzvikivala parole prijetećeg i šovinističkog sadržaja u povratničkom naselju u Vlasenici, a s obzirom na medijske izvještaje da živi u Njemačkoj, od nadležnih agencija u BiH smo konačno dobili zvanične podatke o toj osobi", saopćio je Arnaut.

"Dostavio sam te podatke njemačkim vlastima sa zahtjevom za njihovo dalje nadležno postupanje. Zaprepastilo me da se radi o mladoj osobi. Sve atome snage posvećujem da svoju djecu učim toleranciji i odbacivanju mržnje i uvijek me ražalosti saznanje da to ne rade svi. Nadam se da će ovo barem uticati da obeshrabri druge mrzitelje", zaključio je Arnaut uz dokument koji je objavio na svom Facebooku.