Arnaut traži da novinari imaju nesmetan pristup zgradi Parlamentarne skupštine BiH

Arnaut traži da novinari imaju nesmetan pristup zgradi Parlamentarne skupštine BiH
2
Er. M.
10.10.2019. u 11:54
1
komentara
2

dijeljenja
Arnaut traži da novinari imaju nesmetan pristup zgradi Parlamentarne skupštine BiH Foto: D. S./Klix.ba
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut zatražio je od nadležnih službi da osiguraju da novinari akreditovani za praćenje aktivnosti Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH te drugih tijela imaju nesmetan pristup zgradi državnog parlamenta radnim danima.
Arnaut podsjeća da je novinarima pristup toj zgradi i novinarskoj sobi dozvoljen isključivo u intervalima u kojim se održavaju sjednice. Ta praksa dovodi do situacija da novinari čekaju na platou ispred zgrade te da se od njih često traži da zgradu napuste do okončanja neke sjednice, što je bio slučaj tokom nedavne sjednice Vijeća ministara BiH.

Arnaut je nadležne službe upoznao o praksi u demokratskim zemljama, prema kojoj je akreditovanim novinarima ne samo dozvoljen konstatan boravak u zgradi zakonodavnog ili izvršnog organa vlasti (uključujući u Bijeloj kući u Washingtonu), već su im osigurani uslovi za nesmetan rad (adekvatan prostor za veći broj novinara, pristup internetu i tako dalje).

"Uzimajući u obzir predstojeći zimski period, da li ćete do kraja ovog mjeseca omogućiti nesmetan i kontinuiran pristup zgradi PS BiH novinarima akreditovanim za praćenje rada navedenih tijela, svakim radnim danom u periodu između 8-17 sati", konkretno je Arnautovo pitanje upućeno službama.

Od službi je zatražio da ga obavijeste ukoliko to ne namjeravaju učiniti te da ga obavijeste o koracima koje on i ostali zastupnici trebaju poduzeti kako bi novinarima omogućili takav pristup kao njihovim gostima.

Arnaut je pitanje uputio Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...