Ključno pitanje
32

Arnaut o izboru ustavnog sudije: Nek komisija proslijedi pet kandidata i nek se svi prebroje

F. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Damir Arnaut, ambasador u Njemačkoj, komentarisao je izbor ustavnog sudije iz Federacije Bosne i Hercegovine navodeći da njegove opaske vezane za izbor nisu dale rezultate u Našoj stranci.

Arnaut je napisao kako je na samom početku članu komisije za izbor Draganu Miokoviću i svima u rukovodstvu Naše stranke ukazao na nekoliko tačaka, ali bez rezultata.

On je podsjetio da je 2008. godine bio kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH i da je komisija tada dala pet imena, uključujući i njega i Farisa Vehabovića.

"Pored ocjena Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) da smo Faris i ja jedini sa kvalifikacijama, SDA je, sa HDZ-om, tada progurala izbor Mirsada Ćemana. Time su se jasno prebrojali i stavili na stranu sa HDZ-om. Neka ovaj put Komisija također proslijedi 5 kandidata i neka se svi opet prebroje", poručio je Arnaut.

Podsjećamo jedno od ključnih političkih pitanja trenutno u Bosni i Hercegovini je izbor ustavnog sudije iz Federacije BiH. Prema koalicionom dogovoru Trojke i HDZ-a za sudiju bi trebao da bude izabran Marin Vukoja.

Iako je procedura imenovanja zamjene za Matu Tadića započeta prije više od godinu dana do danas nije okončana, što zbog duge procedure, a najviše zbog nepostojanja političke snage da to prođe iako je ta tačka stavljana na dnevni red.

Prema ranije utvrđenoj listi nakon bodovanja prvoplasirani je Marin Vukoja, kanadidat o kojem postoji najviše sporenja. Zamjera mu se da nema iskustva u sudstvu, a najviše zbog političke povezanosti sa HDZ-om čiji je bio kandidat za državni parlament u jednom od ranijih izbornih ciklusa.