Izmjene zakona
86

Arnaut: Ni bliski srodnici tužilaca i sudija ne smiju biti na funkcijama

Klix.ba
Damir Arnaut (Foto: F. K./Klix.ba)
Damir Arnaut (Foto: F. K./Klix.ba)
Zastupnik SBB-a Damir Arnaut uputio je incijativu za donošenje izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u kojom se nespojivost dužnosti, sukob, interesa, nosilaca pravosudnih funkcija proširuje i na njihove bliske srodnike.

Ovaj prijedlog zasniva na pravilima i definicijama i ukupnim rješenjima sadržanim u Zakonu o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, smjernicama VSTV-a, OECD-a EU, Vijeća Evrope.

On je naveo da prema trenutnim zakonskim rješenjima nespojivost dužnosti sudija i tužilaca sa drugim dužnostima poput članstva u upravnim i nadzornim odborima javnih ili privatnih preduzeća se odnose samo na nosioce pravosudnih dužnosti, sudije i tužioci, a ne obuhvataju njihove bliske srodnike.

S druge strane, navodi on, Zakonom o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH precizirane su zabrane obavljanja određenih dužnosti iazabranih dužnosti a koje se odnose i na njihove bliske srodnike.

"U situaciji poput trenutne u BiH gdje su relativno česti primjeri da srodnici i bliski srodnici, rođaci, supružnici, djeca, sestre ili braća, nosioci pravosudnih funkcija obavljaju rukovodeće funkcije u javnim preduzećima, regulatornim tijelima agencijama u javnosti se stvara opravdana percepcija da sukob interesa postoji, a što dovodi i do smanjenja povjerenja u ukupan javni sektor, uključujući pravosudni sektor", tvrdi Arnaut.

Navodi da su pogrešni istupi pojedinih nosioca dužnosti da "svaku tvrdnju treba dokazati" jer upravo navedene smjernice ili propisi ne samo međunarodnih tijela već i VSTV-a jasno drže da je neophodno suzbijati i samu percepciju sukoba interesa koja po definiciji nije podložna dokazivanju.