Promjena naziva ulica
156

Arnaut i Čengić poručili Softiću: Nemoguće da ste pročitali tekst, a niste obrazloženje

D. Be.
Arnaut, Čengić i Softić
Arnaut, Čengić i Softić
Državni i federalni parlamentarci Damir Arnaut (Naša stranka) i Irfan Čengić (SDP) reagovali su povodom istupa Safeta Softića (SDA) u vezi s inicijativom za promjenu naziva ulica po osobama koje su na bilo koji način povezane ili su sarađivale s fašističkim i nacističkim pokretom tokom Drugog svjetskog rata.
Safet Softić je danas uputio izvinjenje pripadnicima Islamske zajednice jer je neke ličnosti stavio u istu ravan s presuđenim ratnim zločincima. Kako navodi u pismu, u trenutku kada su se zastupnici izjašnjavali, njemu lično, kao ni njegovim kolegama zastupnicima iz kluba, nije bio poznat sadržaj obrazloženja koji je pratio inicijativu.

No, tako ne misli kreator inicijative Damir Arnaut.

"Nemoguće da su pročitali tekst (kažu tekst im dobar), a nisu obrazloženje, jer se tekst doslovno referira na nazive u obrazloženju. Niko od 8? Ni na komisiji čiji je Softić član, a Čolo predsjedavajuća. Samo je pitanje zašto radikalan zaokret", napisao je Arnaut.

Jasno istaknuto
Jasno istaknuto "Obrazloženje" u inicijativi

Sličnog je mišljenja i Irfan Čengić.

"Nije majka Muju klela što je kockao, nego što se vadio. Zastupnik kaže da 'nije znao', a zapravo je istina da 'nije čitao' jer je sve pisalo u materijalima. Kao što i inače ne čitaju materijale, već dižu ruke kao pozorište lutaka", mišljenja je SDP-ovac.

Softić je kao predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH kazao da će učiniti sve što je moguće da se umanje štetne posljedice ovog njegovog propusta.

"Zbog ovog propusta, kao musliman i član Sabora IZ, osjećam moralnu i institucionalnu odgovornost prema zajednici", poručio je Softić.