Tužna 30. godišnjica
102

Arijana Saračević Helać o masakru na Markalama: Unosili smo ranjenike u kombi RTVBiH-a i vozili na Koševo

I. M.
Foto: Facebook nalog Arijane Saračević Helać
Foto: Facebook nalog Arijane Saračević Helać
Reporterka Arijana Saračević Helać koja je rat provela u Sarajevu prisjetila se užasnog masakra na pijaci Markale koji se dogodio prije 30 godina.

"Na današnji dan prije 30 godina, na mojim se pantalonama zalijepio ljudski mozak. Skupljala sam u šoku, dijelove ljudskog tijela, na pijaci Markale, a potom sa TV ekipom, ranjenike unosila u kombi RTVBiH-a i vozili ih na Koševo. Uživo pratili kako doktori čine čuda i spašavaju preživjele. Ima taj video na internetu ali mi se ne trazi", napisala je u objavi na svojoj Facebook stranciti.

Kazala je da joj je to sjećanje ostalo u glavi kao da se dogodilo jučer.

"Reditelj Benjamin Filipović i snimatelj Dževad Čolaković, zadesili su se u blizini i sve snimili. Ja sam s drugom ekipom, stigla dva minuta poslije i vidjela svog druga, divnog i poštenog Emira Begovića kako leži u krvi i umire. Samo desetak minuta prije sam ga srela na ulici i dugo smo razgovarali, izljubili se kao da smo znali da je to kraj. A tako smo se smijali", poručila je.

Ona je kazala da je tog dana otišlo mnogo nedužnih Sarajlija za čija ubistva je kriva Međunarodna zajednica koja je, plansko istrebljenje građana Sarajeva, preko svojih predatora, mirno posmstrala i odobravala.

"Krugovi pakla se nikada ne zatvaraju. Sjećamo se ubijenih Sarajlija", kazala je na kraju.