Skupština KS
184

Arijana Memić prozvala stranačkog kolegu Katicu i upravu policije: Građani su birali nas, a mi vas

S. Š.
Arijana Memić (Screenshot/TVSA)
Arijana Memić (Screenshot/TVSA)
U toku je drugi nastavak hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na temu sigurnosti, a diskutovala je i zastupnica Naroda i pravde Arijana Memić koja je imala poruku i primjedbe na rad Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Memić je odmah na početku konstatovala da na prethodnim sjednicama niko iz Tužilaštva KS, Kantonalnog suda i Općinskog suda u Sarajevu nije prisutan. Kazala je kako danas nije prisutan ni ministar Admir Katica iako je on na ranijim sjednicama bio tu. Ona dodaje i da je to, zapravo, samo pokazatelj koliko im je bitna ova tema sigurnosne situacije.

"Potvrđena je moja sumnja kakvu sam imala već duže vrijeme, sve ovo čime se vi bavite jesu bitne teme, ali one najbitnije teme iz ugla građana vi potpuno zanemarujete i to radite konstantno. Javna je tajna da je u ovom kantonu možete sve da završite samo ako imate vezu. Ako mi tražite primjer, reći ću samo: Dženan Memić", poručuje ona i dodaje kako je time "očito da ne valjaju oni na odgovornim pozicijama".

"Najkasnije od slučaja Memić vi imate sumnju i dokaze da u našoj policiji rade ljudi koji niti u jednoj normalnoj državi ne bi mogli biti na tako bitnim pozicijama. Ne pomaže baš ni činjenica da ni kod svake opravdane kritike imamo saopćenje gdje se brani ministar, komesar, policija. Građani su nas birali, a mi smo vas birali", naglašava ona.

Govori i o tome da nakon svakog incidenta i krivičnog događaja imamo saopćenje iz policije i riječi da je policija uvijek prva na licu mjesta. Retorički, Arijana pita ko bi onda trebao biti prvi na mjestu događaja, ako to nije policija.

Podsjeća, potom, i na izjave ministra Katice da policija nema nerazjašnjenih ubistava. Upozorava da su takve izjave crvena linija za sve porodice ubijenih.

"Podsjećam vas da u policiji i danas rade policajci koji su radili na zataškavanju ubistva mog brata, slučaja koji je za njih završen presudom da je riječ o saobraćajnoj nesreći", kaže Memić i dalje nastavlja, obraćajući se ministru Katici:

"Osam godina je od Dženanovog ubistva, a vi i dalje govorite o nekim časnim policajcima, njihovim namjerava i naporima. Objasnite meni, ali i građanima, koja je to logika?", pita se ona.