BiH
0

Arifović: Suzbijanje rada na crno nastaviti nesmanjenim intenzitetom

FENA
Direktor porezne uprave Federacije BiH Midhat Arifović smatra kako se ne bi smjelo podleći euforiji zbog uspjeha postignutog u akciji suzbijanja rada na crno, te da bi aktivnosti na tom planu trebale biti nastavljene u kontinuitetu i biti u vrhu prioriteta aktuelne vlasti.

"Akciju suzbijanja rada na crno, koja se provodi u skladu sa zaključkom Vlade FBiH, neophodno je nastaviti nesmanjenim intenzitetom kako bi se maksimizirali efekti i suzio prostor za kršenje zakona i utaju javnih prihoda", istaknuo je Arifović u izjavi za Fenu.

Komentirajući značaj i domete spomenute akcije, direktor Porezne uprave FBiH ocijenio je kako pojačani inspekcijski nadzor koji koordinira Federalna uprava za inspekcijske poslove predstavlja "pun pogodak" te da koincidira s inicijativama pokrenutim u sklopu Porezne uprave.

Prema njegovim riječima, za cjelovitiji uspjeh u borbi protiv "sive ekonomije" i u pogledu postizanja višeg stepena finansijske disipline, osim pojačanog inspekcijskog nadzora, potrebno je pristupiti izmjenama i harmonizaciji postojeće zakonske regulative, te ostvariti punu saradnju nadležnih organa i institucija, uključujući i pravosudne.

U tom kontekstu, Arifović smatra kako je neophodno prići reorganizaciji inspekcija rada uz zakonske izmjene koje bi tim službama priskrbile šire ovlasti, uključujući i nadležnost u pogledu primjene represivnih mjera, odnosno zabrane rada poslodavcu u slučaju evidentiranja određenih nepravilnosti.

Za "zapuštenost" u segmentu ubiranja javnih prihoda (poreza i doprinosa) direktor Porezne uprave FBiH krivi preblagu kaznenu politiku, priznajući kako je zagovornik izricanja rigoroznijih sankcija koje bi "nesavjesne poslodavce koji izbjegavanjem plaćanja zakonom utvrđenih obaveza stječu ekstrapofite" trebale natjerati na poštivanje zakona i elementarne poslovne etike, a uposlenicima osigurati temeljna prava proistekla iz radnog odnosa.

Prema ranije objavljenim podacima poslodavci s područja Federacije BiH su od 8. juna do 11. jula nadležnim službama Zavoda PIO prijavili 30.898 radnika, što odgovara broju zaprimljenih prijava M-1 obrazaca.

Akciju suzbijanja rada na crno koordinira Štab za provođenje Plana akcije, a u nju su uključeni: Federalna uprava za inspekcijske poslove, Porezna uprava FBiH, Federalni zavod PIO, federalni i kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja i zapošljavanja, Jedinica za podršku FMUP-a, Odjel za strance pri Ministarstvu sigurnosti BiH, predsjednici općinskih sudova, federalnih i kantonalnih ministarstva rada, socijalne politike i za pitanja branitelja.

U provedbu spomenutog plana uključeno je 155 inspektora od kojih 36 poreskih.