BiH
0

Arhivima u BiH nedostaje uposlenika

FENA
Denis Bećirović
Denis Bećirović
Bosna i Hercegovina treba pružiti podršku institucijama koje se bave arhivskom građom jer ova materija od izuzetnog je značaja za cijelu državu, istaknuo je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović tokom susreta s delegacijom Arhivističkog udruženja BiH.

Izrazio je uvjerenje da će ovaj sastanak ali i svi naredni kontakti doprinijeti postepenom pronalasku sistemskih rješenja za ove institucije.

Na sastanku kojem su prisustvovali Sejdalija Gušić, predsjednik Arhivističkog udruženja BiH, Šaban Zahirović, direktor i Dušan Vržina, zamjenik direktora Arhiva BiH i Spomenka Pejić, direktorica Arhiva SBK Travnik predstavljen je rad ovih institucija i potreba za zapošljavanjem novog kadra.

Nijedan arhiv u Bosni i Hercergovini nema dovoljan broj zaposlenih, istaknuto je, jer je popunjeno tek oko 50 posto potrebnih kadrova. Nedostatak kadra, s obzirom na količinu arhivske građe, izaziva ozbiljne prepreke u funkcioniranju, saopćeno je danas iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Delegacija Arhivističkog udruženja BiH upoznala je zamjenika predsjedavajućeg Bećirovića o problemima u svom radu a koji se prije svega odnose na pitanja smještaja arhivskih institucija.

Smještaj je veliki problem, a jedno od mogućih rješenja je dobijanje dijela nepresprektivne vojne imovine, prostora jedne kasarne u procesu sukcesije čime bi ovo pitanje bilo trajno riješeno.

Članovi delegacije Arhivističkog udruženja BiH izrazili su očekivanje da će institucije BiH zajedničkim angažmanom učiniti dodatne napore da aktivnosti ovog udruženja ne budu u budućnosti zasnivane samo na entuzijazmu nego i na konkretnim rješenjima radi poboljšavanja uvjeta za funkcioniranje tih institucija.