BiH
0

Arheološko nalazište u Skelanima kulturni spomenik

FENA
Na inicijativu Općine Srebrenica i Narodne biblioteke Srebrenica, prošle godine su urađena preliminarna istraživanja na području arheološkog nalazišta Municipium Malvesiatium u Skelanima.

Istraživanja koja su izvršena na područiju Skelana pokazala su da se tu nalazilo sjedište antičkog grada Municipium Malvesiatium. Otkrivene su centralna carska palača, vila Rustikana i dvije kršćanske bazilike iz četvrtog vijeka nove ere.

"To je bilo iznenađenje za sve da se na četiri lokaliteta pronašlo toliko ostataka arheološkog rimskog materijala iz prvog i drugog vijeka i samo na jednom lokalitetu arheološki ostaci iz četvrtog vijeka. U samom startu ovaj projekt ima mnogo veće dimenzije od onoga što smo pretpostavaljali", izjavila je Nada Jovanović, doskorašnja direktorica Narodne biblioteke Srebrenica.

Arheološko nalazište u Skelanima je proglašeno kulturnim spomenikom od izuzetnog značaja, pa je zato Vlada Republike Srpske izdvojila dodatni milion konvertibilnih maraka za nastavak istraživanja na ovoj lokaciji.

Nada Jovanović je dodala da do kraja godine treba da se uradi projektna dokumentacija i da se do kraja aprila registruje javna institucija "Arheološki park Skelani", u čijem okrilju će se dalje vršiti arheološka istraživanja i svi radovi na osposobljavanju lokaliteta za prijem.

Arheološke iskopine su trenutno konzervirane da bi se što bolje očuvale do sljedećih analiza. Skori nastavak istraživanja svima ide u prilog, jer će se uređenjem arheološkog nalazišta obogatiti turistička ponuda Srebrenice.