Mirsad Bakalović
0

Arheološki materijal pronađen u Tuzli star 6.500 godina

Sarajevo-x.com
Ostatci neolitskog naselja (mlađe kameno doba) i velika količina arheološkog materijala pronađena jučer u Tuzli stara je oko 6.500 godina, kazao je za naš portal Mirsad Bakalović, arheolog tuzlanskog Muzeja istočne Bosne.

Bakalović ističe, da stručnjake ovoga Muzeja nova otkrića nisu iznenadila, jer su još 1903. godine, prilikom građevinskih radova na ovom trgu, pronađeni prvi arheološki ostaci koji su upućivali na postojanje neolitskog naselja na mjestu današnjeg centra grada Tuzle.

"Ovo su potvrđivali i naknadni građevinski radovi. Poseban dokaz dala su arheološka istraživanja urađena od 1955. do 1958. godine oko stare zgrade Općine Tuzla i oko ovog trga. Ti radovi su potvrdili da je tu postojalo sojeničko neolitsko naselje", pojašnjava Bakalović.

Bakalović ističe, da je u razgovorima sa predstavnicima Općine Tuzla i načelnikom Jasminom Imamovićem, koji su investitori rekonstrukcije Trga, dogovoreno je da se prilikom građevinskih radova pristupi arheološkom praćenju tih radova i manjim zaštitnim arheološkim iskopavanjima.

"Dosad je pronađena velika količina materijala, uglavnom ostataka keramičkog posuđa. Radi se najviše o gruboj keramici crvene boje sa primjesama tucanog kamena koji joj je davao čvrstinu. Najviše dominiraju ostaci posuda za isoljavanje slane vode, jer su tu upravo bili izvori slane vode koja se slijevala sa okolnih brda u taj dio naselja. Tadašnje stanovništvo je koristilo tu slanu vodu, vršilo isparavanje prirodnim putem i dobijalo sol koja je služila kako za ishranu, tako i za trgovinu", rekao je Bakalović.

Bakalović naglašava da se danas kreće sa iskopavanjem jedne sonde od 25 do 30 kvadratnih metara, a ići će se u dubinu da bi se utvrdila stratigrafija naselja i probat će se doći do kraja kulurnog sloja.

"Do sada su na ovom lokalitetu temelji kopani u dubinu od 5,5 metara, ali se nije došlo do kraja kulturnog sloja. Sve dosadašnje analize pronađenog arheološkog materijala na ovom lokalitetu upućuju da pripada vinčanskoj neolitskoj kulturi koja je najrasprostranjenija na ovom dijelu Balkana", pojašnjava Bakalović.

Bakalović je istakao da Muzej veliku finasijsku podršku ima od Općine Tuzla, a podršci su se pridružili Kanton Tuzla i Ministrastvo obrazovanja i kulture TK.