BiH
0

Arheološki lokalitet kod Dervente proglašen dobrom od velikog značaja

FENA
Crkva Svetog Ilije
Crkva Svetog Ilije
Prema odluci Vlade Republike Srpske, donesenoj na posljednjoj sjednici, kulturno-historijski kompleks Detlak proglašen je kulturnim dobrom od velikog značaja.

Taj kulturno-historijski kompleks čine arheološki lokaliteti Ambarine i Pećine, te Crkva svetog Ilije s grobljem, sa zaštićenom okolinom, a nalazi se u mjestu Donji Detlak na teritoriji općine Derventa.

Još krajem 19. stoljeća -1891. godine na teritoriji općine Derventa u naselju Detlak evidentiran je arheološki lokalitet iz srednjovjekovnog perioda.

Tada su obavljena i prava arheološka iskopavanja.

Istražene su Ambarine, lokalitet za 23 jame različitih dimenzija, ukopane u krečnjačku stijenu. Tom prilikom oštećeno je 15 jama u kojima je pronađena velika količina kostiju glodara, te fosilnih ostataka ljuskara i riba.

Iskopavanja rađena tokom 2009. dala su nove elemente na osnovu kojih je predloženo proglašenje lokaliteta zaštićenim u kategoriji od velikog značaja.

Ova kampanja sistematskih arheoloških istraživanja obuhvatila je i iskopavanje lokaliteta Pećine u neposrednoj blizini.

Nalazi iz najnovijih istraživanja pokazuju da se radi o lokalitetima koji mogu da ponude vrijedne činjenice za stvaranje predstave o životu i razvoju zajednice, ne samo na datom prostoru i u određenoj kulturnoj grupi nego i na nivou razvoja ljudske zajednice uopće.

Općina Derventa je ranije predložila mjere zaštite arheološkog kompleksa Detlak, kojima se zagovara nastavak arheološkog istraživanja i iskopavanja, prezentacija, edukacija i naučnoistraživački rad te prirodna obnova edifikatorskih vrsta.

Također, zatražena je i zabrana promjene morfologije terena, izvođenje zemljanih i građevinskih radova, izgradnja objekata osim u svrhu zaštite i prezentacije kulturnog dobra.