{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ArcelorMittal Zenica u problemima zbog štrajka radnika, neizvjesno redovno grijanje

Piše: E. M./Klix.ba
17.10.2018. u 12:22
13
5
ArcelorMittal Zenica u problemima zbog štrajka radnika, neizvjesno redovno grijanje
13
U kompaniji ArcelorMittal Zenica danas je održana konferencija za novinare na kojoj su čelnici kompanije istakli da će, ako dođe do štrajka radnika, pogon Visoke peći morati biti isključen, što bi značilo veliku štetu za jednog od najvećih izvoznika u BiH.
Direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Biju Nair je kazao da je takvu odluku donijela arbitražna komisija, a da je Sindikat radnika ArcelorMittala Zenica najavio štrajk za 23. oktobar.

"Samo dva odjeljenja su označena kao kritična i to koksara i energetika. Jučer je predsjednik sindikata radnika Zuhdija Kapetanović izjavio kako smo svi zabrinuti u pogledu posljedica te se nadam da ćemo s istim ciljevima zaštititi imovinu i zaposlenike. Imamo dobru osnovu da pronađemo rješenje i vremena do subote da to rješenje realizujemo", kazao je Biju Nair.

Dodao je kako su u proteklim mjesecima bili zaokupljeni remontom Visoke peći, na što su potrošili mnogo novca, a zbog smanjenja proizvodnje, kako bi isplatili plaće radnicima, podigli su i kredit od 70 miliona KM. Naglasio je kako su najpoželjniji poslodavac te da je u dva dana u ovu kompaniju došlo 100 novih radnika sa Zavoda za zapošljavanje.

"Vidio sam dobre naznake i sada trebamo vidjeti kako ćemo to zaključiti. Rukovodstvo i zaposlenici imaju zajednički cilj, a to je bolja budućnost kompanije s povećanjem investicija. Do 2020. godine želimo da se kompanija zasniva na održivom načinu poslovanja i vjerujem da ćemo biti u boljoj situaciji s novim investicijama. Sada postoje dvije stvari, sindikat želi da ustraje na specifičnim uslovima, a rukovodstvo gleda čitav utjecaj na naše poslovanje. Svaki zahtjev se pretvara u godišnji trošak pa gledamo da li imamo dovoljno novca za to. Pristup je različit zbog prirode posla. Da li je riječ o procentu, regresu ili retroaktivnom plaćanju, sve ima različite troškove", dodao je Biju Nair.

Radnici tvrde da su pod pritiskom, kompanija demantujeNa adresu portala Klix.ba stiglo je nekoliko informacija o navodnom pritisku kojem su izloženi radnici kompanije ArcelorMittal Zenica. Odnosno, ističu kako moraju potpisati dokument da li žele štrajkovati ili ne kako bi se mogao evidentirati njihov rad. Uposlenica kompanije ArcelorMittal Zenica Dijana Božić-Srdanović je objasnila kako je kompanija svojim menadžerima pogona striktno podvukla da se anketa provodi bez pritiska i utjecaja na odluku radnika.

"Tačno je da smo ljudima ponudili da se izjasne da li žele učestvovati u štrajku ili ne. To je njihovo pravo, jedini razlog zašto smo napravili evidenciji ljudi koji ne žele učestvovati jeste da utvrdimo kako ćemo raditi sve ono što slijedi, ako dođe do štrajka. Naravno, s obzirom na to da štrajkuju na radnom mjestu, mi moramo znati ko će dobiti plaću, topli obrok i prijevoz s posla i na posao. Imali smo razgovor sa 150 menadžera i rečeno im je da niko ne smije vršiti pritisak. Cijenimo njihovu volju da se izjasne šta žele, ali mobinga apsolutno ne smije biti i ne smije biti pritiska", kazala je Božić-Srdanović.

Biju Nair je kazao kako osim ovih problema imaju probleme i s rudnikom željezne rude u Prijedoru, ali da će učiniti sve kako bi održali poslovanje. Nije želio detaljnije komentarisati probleme u vezi s rudnikom u Prijedoru, dodavši da je to "osjetljivo područje", ali da su posvećeni BiH i opstanku u BiH.

Sigurnost stabilnog grijanja niko ne može garantovatiEmir Krgo, jedan od uposlenika kompanije ArcelorMittal Zenica zadužen na poslovima Energetike i kotlova za grijanje grada, je kazao kako je kotao 1 u lošem stanju te da se sve nade ulažu u kotao broj 2.

"Kotao broj 1 nam je nužna rezerva i praktički je vrlo nepouzdan. Kotao 2 je takav kakav jeste i pokušavamo ga održati u funkciji. Cilj nam je da preživi naredne dvije godine dok se ne napravi toplana. To će biti teško i komplikovano. Tokom zastoja zbog remonta Visoke peći uložili smo nekoliko stotina hiljada eura u remont postrojenja kako bismo ga doveli u što bolje stanje, a kako će nas služiti ne znamo. Svaki ispad kotlova šteti svim postrojenjima", kazao je Krgo.

Na današnjoj konferenciji je objašnjeno i da će u slučaju štrajka kotlovi biti ugašeni s obzirom na to da bi viškom pare, koja ne može biti puštena u zrak, kotlovi bili izloženi velikom opterećenju, zbog čega bi njihov vijek mogao biti znatno skraćen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: