BiH
6

ArcelorMittal Zenica investirao 25 miliona KM u nove projekte

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Kompanija ArcelorMittal Zenica danas je u hotelu Zenica zvanično u rad pustila tri značajna projekta u kompaniji ukupne investicije 24,8 miliona KM.

Dva okolišna projekta i projekat razvoja novog proizvoda danas su zvanično pušteni u rad na ceremoniji kojoj su prisustvovali Kantonalni i gradski dužnosnici, kao i predstavnici najvišeg menadžmenta ArcelorMittal grupacije. Prvi i najveći projekat koji je danas predstavljen prisutnima u hotelu Zenica je projekat razvoja novog proizvoda rebra u koturu vrijednosti 10,4 miliona KM.

Direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Biju Nair je izjavio kako je prošlog mjeseca izvršeno potpisivanje ugovora o realizaciji projekta Visoka peć u ukupnom iznosu od 38 miliona KM te da je današnja svečanost prilika da se zvanično puste u rad projekti vrijednosti oko 25 miliona KM.

Ministar razvoja i poduzetništva Federacije Bosne i Hercegovine Amir Zukić danas je čestitao čelnicima kompanije ArcelorMittal Zenica na velikim projektima koji su važni kako za Zenicu tako i za Federaciju BiH.

Kompanija ArcelorMittal Zenica prva je jedinica ArcelorMittal grupacije koja je u Evropi počela s novom linijom valjanja, a proizvođač je SMS Meer iz Italije. S ovim projektom kompanija će godišnje proizvesti od 300.000 do 320.000 tona rebra u koturu, promjera 8-25 milimetara. S ovim je kompanija ArcelorMittal Zenica povećala konkurentnost na tržištu, omogućila bolju iskoristivost materijala te povećala nivo automatizacije.

Ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Džapo danas nije bila u mogućnosti prisustvovati događaju u Zenicu, ali je izrazila nadu da će projekti koji su pušteni danas u rad pomoći u smanjenju emisija u Zenici te da se i u narednom periodu očekuju uspješni rezultati poslovanja kompanije ArcelorMittal Zenica.

Drugi projekat nove zasipne mašine u pogonu Koksare vrijednosti je 8,4 miliona KM, a proizvođač je J.M.Henderson Machines iz Velike Britanije. Sa ovim načinom zasipanja u koksnoj bateriji omogućiti će se besprašinsko zasipanje, čistija platforma koksne baterije te sprječavanje emisija plina u atmosferu. Vidljivost emisija bit će smanjena sa 3-4 minute na 12 sekundi, a sa ovim načinom zasipanja poboljšani su i uvjeti rada. Nova zasipna mašina omogućava ravnomjerno doziranje uglja u peć te će poboljšati kvalitetu okoliša u Zenici.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je izjavio da građani Zenice ne očekuju da iz dimnjaka izlazi cvijeće, ali put kojim je krenuo ArcelorMittal Zenica je put koji žele građani Zenice.

"Ovom gradu treba novih radnih mjesta i čist zrak, a danas smo svjedoci da ovo drugo ide naprijed. Zadovoljan sam što su firme partneri kompanije ArcelorMittal iz Zenice i nadam se da će tako poslovanje nastaviti i u narednom periodu. ArcelorMittal Zenica će ispuniti EU norme, a danas je jedan od projekata i bolji od EU normi", izjavio je Kasumović.

Hibridni filter u pogonu Aglomeracije kompanije ArcelorMittal Zenica treći je projekat koji je danas zvanično pušten u rad, a njegova vrijednost iznosi šest miliona KM. S ovim projektom ostvarit će se uštede u uloženom kapitalu i operativnim troškovima, a ujedno će se omogućiti i poboljšanje proizvodnje i performansi aglomeracije. Nova tehnologija filtriranja kombinira elektrofilter i vrećasti filter u istom kućištu. Sa ovim filterom smanjit će se emisije prašine sa sinter mašine broj 5 ma 15,5 mg/Nm3 (EU granica iznosi 20 mg/Nm3), a povećati će se produktivnost sinter mašine sa 28,3 t/m2 po danu na 31,2 t/m2 po danu. Ujedno ovo je prvo industrijsko pokretanje hibridnog filtera na aglomeraciji u svijetu, a proizvođač je Flsmidth iz Danske.

Generalni direktor ArcelorMittala za Evropu Augustine Kochuparampil je izjavio da je sretan što je danas kao predstavnik AMZ grupacije u Zenici kada se dešavaju dobre stvari i realizacija tri značajna projekta.

"S jednim od projekata Zenica je pronašla svoje mjesto kao unikatna jedinica u svijetu. Sretni smo preliminarnim rezultatima hibridnog filtera tako da ga već ugrađujemo u još dvije jedinice na drugim lokacijama. Ovi projekti vode do toga da problemi Zeničana budu riješeni, a ovo je samo početak naših investicija", poručio je Kochuparampil.

Za kraj prezentacije i zvaničnog puštanja u rad današnjih projekata Kochuparampil je izjavio da uprkos velikim poteškoćama najbolju saradnju s vladama u Evropi imaju u Bosni i Hercegovini.