"Naši dobar rad"
188

ArcelorMittal o ekologiji: U 2022. godini uložit ćemo 4 miliona eura u koksaru

E. M.
Nikhil Mehta (Foto: E. M./Klix.ba)
Nikhil Mehta (Foto: E. M./Klix.ba)
Kompanija ArcelorMittal Zenica danas je organizovala konferenciju za medije na kojoj su predstavili svoje ekološke projekte, a konferencija je organizovana samo dva dana prije javne raspravu o podnesenom zahtjevu ArcelorMittala za ponovno izdavanje okolišne dozvole.

Na današnjoj konferenciji za medije direktor ArecelorMittala Zenica Nikhil Mehta je kazao da nije razmišljao o prisustvo javnoj raspravi iako mu je upućen poziv te da su mediji njegov glas u javnosti, ali i da će razmotriti da pošalju prestavnika kompanije.

Međutim, na današnjoj konferenciji Mehta je kazao da je ArcelorMittal Zenica uvijek u vijestima zbog okoliša, pa su danas predstavili aktuelno stanje pogona u pogledu zaštite okoliša, a u prezentaciji je ustanovljeno da najveće probleme i danas zadaju koksara, aglomeracija sa sinter mašinom 5 te BOF čeličana.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Problemi s koksarom se ogledaju u prašini i difuznim emisijama, s Aglomeracijom u prašini, kao i s pogonima čeličane.

"U 2022. godini ćemo osigurati da je prašina na čeličani i aglomeraciji u granicama limita. Imamo nekoliko izazova na čeličani vezano za čišćenje gasova. Moramo odraditi remont i s tim ćemo biti u granicama. Već smo investirali u sekundarno otprašivanje u čeličani i difuzne emisije su kompletno u granicama vrijednosti", pojasnio je Mehta.

Dodao je da je na koksari glavni izazov prašina koja dolazi zbog slabog stanja koksne materije.

"U 2021. godini smo počeli s investiranjem vertikala i s ovom investicijom smo razumjeli da ćemo pokriti i prašinu. Prošle godine smo investirali četiri zida, a za ovu godinu dodatnih 8 zidova. Svaki zid je pola miliona eura, tako da ćemo ove godine investirati 4 miliona eura samo za koksaru", dodao je Mehta.

O zahtjevima iz okolišne dozvole Mehta je kazao da je jedna od stavki vezana za studiju uticaja na okoliša koja će biti pokrivena kontinuiranim sistemom mjerenja te da su neke stavke već pod implementacijom koja bi trebala biti završena u februaru 2022. godine.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Napravili smo veliki korak na zaštiti okoliša. Bili smo transparentni da pokažemo šta je urađeno, a šta nije. Uložili smo više od 100 miliona eura u zaštitu okoliša. Mi smo građani Zenice i nastavit ćemo biti građani Zenice", pojasnio je Mehta te dodao da su današnji rezultati pokazatelj njihovog dobrog rada na zaštiti okoliša u Zenici.

Eko forum Zenica, u saradnji s Gradskom upravom i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma u ponedjeljak organizuje javnu raspravu o podnesenom zahtjevu privrednog društva ArcelorMittal d.o.o. Zenica za ponovno izdavanje okolišne dozvole, a Mehta je kazao da nije razmišljao o dolasku iako mu je poslan poziv.

"Nisam razmišljao o tome, ali smatram da imate dovoljno informacija za javnost. Vidjet ćemo, pokušat ćemo organizovati nekog predstavnika. Za mene ste vi glas", izjavio je Mehta.

Na kraju je komentarišući i poskupljenje struje kazao da poskupljenje od 20 posto još uvijek nanosi štetu ovom preduzeću, ali da su zahvalni Federalnoj vladi i nadležnim ministarstvima na razumijevanju i ovoj poduzetoj mjeri ograničenja rasta cijene struje.