"Eko Forum" Zenica
0

ArcelorMittal mora krivično odgovarati

Sarajevo-x.com
Foto: Maglaj.net
Foto: Maglaj.net
Udruženje građana "Eko Forum" Zenica od Kantonalnog tužilaštva ZDK-a traži pokretanje krivične odgovonosti protiv pojedinaca, ali i kompanije "ArcelorMittal" zbog zagađivanja toka rijeke Bosne što je dovelo do uništavanja flore, masovnog pomora ribe i onečišćenja rijeke u incidentu koji se dogodio 22. augusta ove godine.

Članovi udruženja "Eko Forum" ističu da građani Zenice imaju pravo na obeštećenje, jer se ovakve sitacije događuju češće nego javnost zna te dodaju da se tokom vikenda i noću u rijeku Bosnu ispuštaju značajne količine zatrovane vode iz industrijskih pogona "ArcelorMittala".

Udruženje od Federalne uprave za inspekcijske poslove traži da se prestane sa provođenjem "blage politike" u izricanju sankcija zagađivačima što je generalna praksa kada je u pitanju odgovornost kompanija koje zapošljavaju nekoliko hiljada radnika.

"Da proizvodnja u pogonima "ArcelorMittala" višestruko ugrožava zdravlje stanovnika, može potvrditi i Izvještaj Zavoda za javno zdravstvo ZDK, prema kojem je broj respiratornih, kancerogenih i kardiovaskularnih oboljenja na području Zenice, u značajnom porastu tokom proteklih nekoliko godina", navode iz "Eko Foruma".

Članovi Udruženja traže od Općine Zenica i Univerziteta u Zenici da u funkciju stave skupocjenu opremu za monitoring zagađenja okoliša u Zenici kako bi se mogli utvrditi ko i koliko zagađuje okoliš u gradu Zenici.

"Ti su podaci neophodni za eventualno procesuiranje krivaca za incidente kakav je onaj od subote, 22. augusta, kao i krivaca za ugrožavanje zdravlja Zeničana, te uništavanje flore i faune u našem gradu", stoji u saopštenju udruženja "Eko Forum" koje je upućeno na adrese svih relevantnih institucija u BiH.

Udruženje je ujedno obavijestilo javnost da je poduzeta široka kampanju okupljanja nevladinog sektora, u cilju uvezivanja svih eko udruženja u Bosni i Hercegovini u jedinstven front u borbi za čistu i zdravu okolinu.