BiH
0

Arcelor Mittal Zenica mora ispuniti stroge uvjete za dobijanje okolišne dozvole

FENA
Federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg izjavio je danas da će insistirati da se u slučaju izdavanja okolišne dozvole za kompaniju Arcelor Mittal Zenica dosljedno poštuju zakoni i propisi.

"Ministarstvo je počelo sa postupkom izdavanja okolišne dozvole za Arcelor Mittal Zenica. U tom povjerenstvu je angažirano oko 30 stručnjaka koje smo mi uime Ministarstva angažirali. Većina su ugledni sveučilišni profesori, najkompetetniji stručnjaci jer je Arcelor Mittal Zenica kompleksan slučaj i tu na kvalitetan način moramo pristupiti izdavanju okolišne dozvole za rad ove kompanije", izjavio je ministar Herceg.

Osim na projektu izdavanja okolišne dozvole za Arcelor Mittal Zenica, Federalno ministarstvo okoliša i turizma na području općine Zenica uključeno je i u realizaciju projekta izgradnje Regionalne sanitarne deponije Mošćanica i sanacije deponije Siđe.

«Projekt Regionalne sanitarne deponije Mošćanica vrijedan je osam milijuna dolara, a ove godine smo osigurali milijun KM za sanaciju deponije Siđe, što će mnogo značiti za zaštitu životnog okoliša građana Zenice i cijelog ovog kraja», izjavio je Nevenko Herceg, federalni ministar okoliša i turizma FBiH.