BiH
0

Arapović: Budžeti za 2007. pokazat će stvarne namjere novoizabranih vlada

FENA
Dok svi zajedno čekamo da se vlast konstituira bit ćemo dio pritiska javnosti da se taj prvi, najvažniji korak što prije desi, kazao je danas za Fenu aktivist pokreta GROZD (Građansko organizovanje za demokratiju) Adis Arapović.

Naša je želja, dodao je on, da se što prije napravi parlamentarna većina, da se formiraju i parlamenti i vlade da bi se što prije krenulo u reforme i implementaciju 12 zahtjeva iz Građanske platforme.

„Paralaleno s tim, već se pripremamo za analizu budžeta za 2007. godinu jer će ustvari ti budžeti pokazati stvarne namjere budućih vlada. Pripremamo se i za analizu programa rada tih budućih vlada, odnosno pokušat ćemo u jednom partnerskom odnosu s budućim vlastima napraviti programe rada koji će biti komplementarni s Građanskom platformom“, kazao je Arapović.

Dodao je kako su to dva indikatora koji će pokazati svu ozbiljnost budućih vlada - programi rada i budžeti.

Prema Arapovićevim riječima, pokušat će paralelno, masovnim prisustvom u javnosti, i dalje artikulirati interese građana koji su, prije svega, potpisali Građansku platformu – njih 500 hiljada. S druge strane, pozvat će partije koje su potpisale Građansku platformu, a većina njih koji su pobijedili na izborima i koji će biti u parlamentima su to uradili, da se sad zaista i oduže svojim biračima.