Bore se za usvajanje zakona
0

Arapčić: Tražimo hapšenje svih ljekara koji prodaju nalaze

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Savez osoba s invaliditetom FBiH je na današnjoj pres-konferenciji povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom informirao javnost o aktivnostima koje je poduzimao u proteklom periodu

Izborili smo se da se ratificira Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima osoba s invaliditetom. Zakazali smo sastanak s Vijećem ministara BiH gdje smo vidjeli da Vijeće ministara nije u situaciji da odgovori našem zahjevu a to je da se na nivou države donese zakon o pravima osoba s invaliditetom, u skladu s Konvencijom UN-a o pravima osoba s invaliditetom, kazao je Agenciji Fena predsjednik Saveza osoba s invaliditetom Federacije BiH Zijad Arapčić.

Drugi zakon je zakon o institutu za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja organizma na državnom nivou, te da se primjenjuje lista Svjetske zdravstvene organizacije za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja organizma. I treći zahtjev je hapšenje svih ljekara koji izdaju nalaze koji ne odgovaraju zdravstvenom stanju organizima osobe, odnosno koji prodaju nalaze, kazao je Arapčić.

Kazao je da danas imaju treći sastanak s Evropskom komisijom u Sarajevu gdje će naglasiti svoje zahtjeve i zatražiti da se izvrši pritisak na državne institucije da konačno usvoje zakon koji čekaju.