SDPBiH
0

"Aranžman sa MMF-om je neophodan"

FENA
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH pozdravlja uvođenje reda u javnu potrošnju, što se u ovom trenutku može osigurati jedino sklapanjem stand-by aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Ali, postojeći aranžman, koji državu svodi na "protočni bojler" za entitete najbolji je pokazatelj odnosa vladajuće koalicije prema Bosni i Hercegovini. Ovakav aranžman je dokaz da je SNSD-ova politika otvorenog podrivanja institucija države BiH dobila saveznike i u ostatku vladajuće koalicije. SDA, oba HDZ-a i S BiH koji se demagoški zaklinju u suverenitet i teritorijalni integritet BiH pristali su na sporazum po kojem se od BiH pravi labava unija dva entiteta", saopćio je Centar za informisanje SDP BiH.

Umjesto da Vijeće ministara iskoristi postojeće institucije za upravljanje eventualnim naporima u borbi protiv krize, ono pristaje da bude samo posrednik u pregovorima entiteta s MMF-om, navodi se.

SDP smatra da BiH zaslužuje odgovorno i aktivno Vijeće ministara koje će okupiti sve raspoloživo znanje na jednom mjestu i rukovoditi borbom protiv krize, umjesto da dozvoljava da se i ova kriza iskoristi za urušavanje državnih institucija.