Srednja trgovinska škola
0

Aranžerski smjer u Sarajevu pred ukidanjem

Sarajevo-x.com
U galeriji Roman Petrović u Sarajevu u utorak 26. maja u 19 sati izložbom i prezentacijom učeničkih radova biće okončan projekat 'Lijep izlog-lijep grad'.

Projektom učenici aranžerskog smjera Srednje trgovinske škole u Sarajevu pokušavaju spasiti svoj smjer koji je pred ukidanjem. Kroz kratki film koji su tokom rada na projektu snimili i montirali učenici ovog smjera biće prezentirani i najbitniji rezultati projekta.

Od početka maja učenici su aranžirali 11 izloga u Sarajevu kako bi pokazali da su profesionalni aranžeri potrebni gradu koji teži da postane evropska metropola. U pripremi projekta, učenici su tokom januara ove godine anketirali građane i trgovce u Sarajevu i rezultati su pokazivali kako i jedni i drugi smatraju da bi grad sa profesionalno aranžiranim izlozima izgledao mnogo bolje.

"U evropskim i susjednim zemljama smjer aranžer je posljednjih godina doživio procvat i zanimanje aranžer je postalo itekako unosno. U nekim zemljama se čak izučava i na fakultetima, dok je kod nas pred ukidanjem iz nomenklature zanimanja. Cilj nam je bio na konkretnom primjeru pokazati da ovom gradu treba ovakav smjer kako se ne bi desilo da moramo uvoziti aranžere iz susjedstva pored svih potencijala koje posjedujemo", tvrde učenici i profesori aranžerskog smjera te dodaju da su trgovci čiji su izlozi aranžirani sa oduševljenjem prihvatili projekat te da su zadovoljni postignutim rezultatima.