Transparency International BiH
0

Apsurdno je da se institucije o Strategiji za borbu protiv korupcije informišu iz medija

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Primjena Strategije za borbu protiv korupcije u BiH ni godinu dana nakon njenog donošenja nije počela, a poražavajući su i rezultati vezani za informiranost o ovom dokumentu institucija koje su uključene u njegovu primjenu.

Ovo su konstatirali predstavnici Transparency Internationala BiH (TI BiH), koji je danas u Sarajevu organizirao prezentaciju izvještaja dosadašnjeg provođenja Strategije te upoznatosti institucija o Strategiji.

"Određeni ciljevi iz Strategije koji su bili kratkoročni za 2011-2012, nisu ni počeli da se primjenjuju, što znači da će kasniti ostvarivanje svih ciljeva iz ovog dokumenta", izjavila je glasnogovornica TIBiH Ivana Korajlić.

Ona je objasnila da je glavni uzrok za kašnjenje u primjeni Strategije činjenica da još nije uspostavljena Agencija za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Kada je riječ o tome koliko su nadležne institucije upoznate o svojim obavezama iz Strategije, u TIBiH ističu da su u okviru tog istraživanja rezultati u potpunosti nezadovoljavajući.

Vijeće ministara BiH, koje je trebalo da uputi smjernice i pravilnike institucijama o tome na koji način će se provoditi Strategija te koje su njihove obaveze, u većini slučajeva to nije učinilo.

"Same institucije nisu obaviještene. U većini ovih institucija su kazali da su upoznati o Strategiji i o onom šta predviđa, ali iz medija, što je apsurdno", smatra Korajlić.

Osim predstavljanja nalaza monitoringa, učesnici na skupu TIBiH razgovaraju i o samim mehanizmima sadržanim u Strategiji.

Cilj je što veće razumijevanje antikorupcijskih mjera i politika, uspostavljanje dijaloga i saradnje između različitih zainteresiranih strana, te formulacija preporuka za što uspješniju primjenu antikorupcijskih mjera iz Strategije.

Na skupu učestvuju predstavnici svih institucija obuhvaćenih Strategijom i organizacije civilnog društva, medija i međunarodnih organizacija.