|

Apsurd: Parlamentarna komisija ne dozvoljava parlamentarcima da prisustvuju njenim sjednicama

Apsurd: Parlamentarna komisija ne dozvoljava parlamentarcima da prisustvuju njenim sjednicama
7
Piše: Er. M.
8.2.2017. u 19:26
29
komentara
7

dijeljenja
1/8 Dopis SDP BiH
2/8 Poslovnik o radu
3/8 Odgovor Zajedničke komisije
4/8 Odgovor Kolegija ZD PSBiH
5/8
6/8
7/8
8/8
Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH ne dozvoljava parlamentarcima da prisustvuju njenim sjednicama uprkos pravilima koja su precizirala da bilo koji zastupnik ili delegat ima pravo prisustvovati sjednicama i imati uvid u materijale komisija.
Riječ je o komisiji koja između ostalog donosi opće i pojedinačne akte kojima se uređuju statusna pitanja i materijalni položaj zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, poput dodjeljivanja jubilarnih nagrada i isplata otpremnina.

Klub zastupnika iz reda Socijaldemokratske partije (SDP) u više navrata tražio je da se parlamentarcima dostavljaju materijali sa sjednica Zajedničke komisije za administrativne poslove te da im se omogući prisustvovanje sjednicama, što je između ostalog podržao i kolegiji Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Naime, Poslovnik o radu Zastupničkog doma PSBiH jasno je definisao da zastupnici u ostvarivanju svojih prava i dužnosti mogu učestvovati u radu komisija čiji nisu član, bez prava glasa, osim u radu Komisije za izbor Vijeća ministara BiH i Zajedničke komisije za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH.

"Sjednici komisije mogu prisustvovati predstavnici klubova zastupnika koji nisu zastupljeni u komisiji, kao i stručnjaci za pojedine oblasti, bez prava odlučivanja, osim sjednice Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH i Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e BiH", piše u Poslovniku Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zajednička komisija za administrativne poslove na zahtjeve parlamentaraca odgovorila je da im nisu najjasnije odredbe Poslovnika o radu uprkos činjenici što je Poslovnik izričit u prisustvovanju sjednicama parlamentarnih komsija.

"Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH konstatuje da se odredbe člana 7. stav (3) i 35. stav (4) Poslovnika Zastupničkog doma u praksi mogu različito tumačiti pa je, imajući to u vidu, zaključila da PSBiH uputi inicijativu da razmotri navedene odredbe", piše u zaključku Zajedničke komisije za administrativne poslove.

Na ovakav zaključak kolegiji Zastupničkog doma, u sastavu Šefik Džaferović (SDA), Borjana Krišto (HDZ BiH) i Mladen Bosić (SDS), odgovorio je da su odredbe Poslovnika sasvim jasne i da je Komisija dužna postupati po zahtjevu parlamentaraca koji traže da im se omogući prisustvovanje sjednicama i uvodi u materijale.

Uprkos svim ovim činjenicama, Zajednička komisija za administrativne poslove i dalje odbija da odgovori na zahtjeve zastupnika. Inače, komisija djeluje u sastavu Sead Kadić (predsjedavajući), Borjana Krišto (zamjenica predsjedavajućeg), Momčilo Novaković (zamjenik predsjedavajućeg), Mensura Beganović, Bariša Čolak, Mirsad Đonlagić, Amir Fazić, Saša Koštarac, Sredoje Nović, Dragutin Rodić, Safet Softić i Lilja Zovko.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...