BiH
7

Apsurd: Parlamentarna komisija ne dozvoljava parlamentarcima da prisustvuju njenim sjednicama

Piše: Er. M.
Dopis SDP BiH
Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH ne dozvoljava parlamentarcima da prisustvuju njenim sjednicama uprkos pravilima koja su precizirala da bilo koji zastupnik ili delegat ima pravo prisustvovati sjednicama i imati uvid u materijale komisija.

Riječ je o komisiji koja između ostalog donosi opće i pojedinačne akte kojima se uređuju statusna pitanja i materijalni položaj zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, poput dodjeljivanja jubilarnih nagrada i isplata otpremnina.

Klub zastupnika iz reda Socijaldemokratske partije (SDP) u više navrata tražio je da se parlamentarcima dostavljaju materijali sa sjednica Zajedničke komisije za administrativne poslove te da im se omogući prisustvovanje sjednicama, što je između ostalog podržao i kolegiji Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Naime, Poslovnik o radu Zastupničkog doma PSBiH jasno je definisao da zastupnici u ostvarivanju svojih prava i dužnosti mogu učestvovati u radu komisija čiji nisu član, bez prava glasa, osim u radu Komisije za izbor Vijeća ministara BiH i Zajedničke komisije za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH.

"Sjednici komisije mogu prisustvovati predstavnici klubova zastupnika koji nisu zastupljeni u komisiji, kao i stručnjaci za pojedine oblasti, bez prava odlučivanja, osim sjednice Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH i Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e BiH", piše u Poslovniku Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zajednička komisija za administrativne poslove na zahtjeve parlamentaraca odgovorila je da im nisu najjasnije odredbe Poslovnika o radu uprkos činjenici što je Poslovnik izričit u prisustvovanju sjednicama parlamentarnih komsija.

"Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH konstatuje da se odredbe člana 7. stav (3) i 35. stav (4) Poslovnika Zastupničkog doma u praksi mogu različito tumačiti pa je, imajući to u vidu, zaključila da PSBiH uputi inicijativu da razmotri navedene odredbe", piše u zaključku Zajedničke komisije za administrativne poslove.

Na ovakav zaključak kolegiji Zastupničkog doma, u sastavu Šefik Džaferović (SDA), Borjana Krišto (HDZ BiH) i Mladen Bosić (SDS), odgovorio je da su odredbe Poslovnika sasvim jasne i da je Komisija dužna postupati po zahtjevu parlamentaraca koji traže da im se omogući prisustvovanje sjednicama i uvodi u materijale.

Uprkos svim ovim činjenicama, Zajednička komisija za administrativne poslove i dalje odbija da odgovori na zahtjeve zastupnika. Inače, komisija djeluje u sastavu Sead Kadić (predsjedavajući), Borjana Krišto (zamjenica predsjedavajućeg), Momčilo Novaković (zamjenik predsjedavajućeg), Mensura Beganović, Bariša Čolak, Mirsad Đonlagić, Amir Fazić, Saša Koštarac, Sredoje Nović, Dragutin Rodić, Safet Softić i Lilja Zovko.