Platforma SDP-a
0

"Aprilski paket" dorađen novim prijedlozima

SRNA
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija u platformi koju je ponudio SDA, HSP i Narodnoj stranci "Radom za boljitak" predlaže da osnova za buduće ustavne promjene u BiH bude takozvani aprilski paket iz 2006. godine, koji bi bio dorađen novim prijedlozima, saznaje "EuroBlic".

U dokumentu nije naveden rok u kome bi se eventualne ustavne promjene po ovom modelu provele, ali se kaže da bi provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci" bio prvi korak u ustavnoj reformi.

U SDP BiH računaju da bi aprilski paket mogao da dobije potrebnu većinu, budući da se oko njega usaglasila većina stranaka prije više od četiri godine, kao i da bi on mogao da "okupi" i buduću vlast.

"EuroBlicu" je u SDA potvrđeno da SDP-ova platforma uključuje 90 odsto njihovih prijedloga i da će je ova stranka najvjerovatnije prihvatiti, ali je najavljen i zahtjev da se u formiranje vlasti uključe i HDZ BiH i HDZ 1990.

"Mi bismo voljeli da jedan od njih, prije svega HDZ 1990, bude dio te većine, ali to nije naš uslov kada je riječ o stavljanju potpisa na sporazum", rekao je potpredsjednik SDA Adil Osmanović.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić nije siguran da li će prihvatiti Lagumdžijin prijedlog za partnerstvo, budući da još nije upoznat o ponuđenom dokumentu.

Ljubić je rekao da se nezvanično upoznao o sadržaju dokumenta, ali da ga od SDP-a BiH još nije zvanično dobio, zamjerivši Lagumdžiji što u formiranju vlasti pokušava da zaobiđe "hrvatski izborni legitimitet".