Upute građanima
41

Apoteke Sarajevo: Ogromna je potražnja za dezinfekcionim sredstvima, nabavljamo nove količine

S. H.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Iz JU Apoteke Sarajevo poručuju da zbog novonastale situacije vezane za koronavirus u posljednje vrijeme kontinuirano bilježe povećanu potražnju za zaštitnim maskama i dezinfekcionim sredstvima. Ta potražnja je u proteklim danima dostigla svoju kulminaciju.

"Javna ustanova Apoteke Sarajevo je od samog početka pojave koronavirusa u regionu uradila sve kako bi svoje uposlenike, ali i korisnike naših usluga na odgovarajući način zaštitila od koronavirusa. Poduzete su sve mjere kako bismo zbog društvene kolektivne odgovornosti prevenirali ulazak u prostorije apoteka osobama za koje se sumnja da imaju neke od simptoma respiratorne infekcije (temperatura/vrućica, kašalj, nedostatak daha) te da preuzimanje terapije umjesto njih obavi zdrava osoba", navodi se u saopćenju.

Mole korisnike usluga da se pridržavaju mjera restrikcije i neophodne zaštite u apotekama.

"One podrazumijevaju obaveznu dezinfekciju ruku pri ulasku u apoteku, s obzirom na kapacitet apoteke maksimalno do pet korisnika naših usluga unutar apoteke, kao i minimalnu udaljenost između korisnika od jedan metar", istaknuto je.

S ciljem što brže i kvalitetnije reakcije na novostalu situaciju, Javna ustanova Apoteke Sarajevo je imenovala tim za vandredne situacije te u komunikaciji s našim Osnivačem Kantonom Sarajevo, poduzimamo sve mjere iz naše nadležnosti na prevazilaženju novonastale situacije.

Napominju da, ukoliko se građani budu pridržavali datih smjernica, a tiču se preventivnih mjera Svjetske zdravstvene organizacije, nema razloga za paniku, te da kupovini ovih zaštitnih sredstava pristupaju maksimalno racionalno. Osobama starije životne dobi i hroničnim bolesnicima preporučuje se da smanje odlaske u zdravstvene ustanove ukoliko im nije prijeko potrebno.

"Što se tiče preporuka građanima, potrebno je podići nivo lične higijene primjenom sapuna, alkohola ili nekog dezinfekcijskog sredstva, jačati imunološki sistem vitaminima, mineralima i imunostimulansima, smanjiti boravak u većim grupama ljudi, odnosno pridržavati se svih mjera Svjetske zdravstvene organizacije, Kriznog štaba KS i Ministarstva zdravstva KS", navodi se u saopćenju.

Trenutno, prema dostupnim informacijama dobavljača, EU je stopirala izvoz maski i to je razlog što nisu u mogućnosti isporučiti nam tražene količine, već duži vremenski period.

"Možemo vam zvanično potvrditi da smo poduzeli sve aktivnosti kako bismo s obzirom na situaciju u regionu nabavili zaštitne maske i dezinficijense od domaćih proizvođača, tako da su shodno izlazima zalihe minimalne, ali u narednom periodu očekujemo isporuku većih količina. Danas do kraja dana ćemo u poslovnicama osigurati određene dostupne količine zaštitnih maski i dezinficijenasa. Molimo vas da sve navedeno uzmete u obzir prilikom kupovine kako bismo zajedno svi odgovorili zahtjevima trenutne situacije", poručili su iz JU Apoteke Sarajevo.