Dobit će i veće plaće
24

Apotekari u Tuzli ponovo izdaju lijekove s esencijalne liste, postigli dogovor s Vladom

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Apotekari iz Tuzlanskog kantona u poslijepodnevnim satima ponovo su počeli izdavati lijekove s esencijalne liste. Rezultat je to postignutog dogovora s Vladom TK o povećanju cijene naknade po obrađenom receptu sa jedne marke na 1,5 KM uz uključeni PDV. Također, apotekari će dobiti i veće plaće.
Prvog i drugog januara ove godine u Tuzlanskom kantonu u potpunosti je bilo obustavljeno izdavanje lijekova s esencijalne liste jer magistri farmacije sa Zavodom zdravstvenog osiguranja TK nisu potpisali ugovor za 2020. godinu.

Razlog je bio nepostizanje dogovora u vezi povećanja cijene naknade koju apotrekari imaju po svakom obrađenom receptu, a koja je iznosila jednu konvertibilnu marku s uključenim PDV-om.

Međutim, danas su predstavnici Vlade TK, Ministarstva zdravstva, Zavoda zdravstvenog osiguranja i Komore magistara farmacije održali zajednički sastanak na kojem je donesena odluka da jedan od glavnih zahtjeva apotekara bude ispunjen. To je upravo povećanje cijene naknade na 1,5 KM uz uključeni PDV.

"Nakon još jednog razgovora s predstavnicima Komore magistara farmacije TK dogovorili smo da oni otkoče procese izdavanja lijekova na recepte sa esencijalne liste. Mi smo stava da iznos treba povećati, ali s obzirom na to da se nalazimo u periodu privremenog finansiranja Zavoda zdravstvenog osiguranja, zakonski nismo bili u mogućnosti da im odmah udovoljimo. Sada smo došli do toga da se cijena recepta retroaktivno poveća od 1. januara 2020. godine", kazala je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Apotekarima veće plaće

Jedan od zahtjeva magistara farmacije je bio i taj da im se smanji rok plaćanja sa 60 dana, ali s obzirom da Tuzlanski kanton prednjači po redovnoj isplati novca, apotekari su od toga odustali.

Također, Ministarstvo zdravstva TK je uputilo prijedlog da se shodno povećanju cijene naknade za obrađeni recept poveća i plaća apotekarima, na što su iz Komore magistara farmacije pristali.

"Drago mi je da smo uspjeli pronaći zajednički jezik i zadovoljni smo postignutim. Nakon postignutog dogovora odmah smo u apotekama počeli s izdavanjem lijekova na recept sa esencijalne liste", kazala je predstavnica Komore magistara farmacije TK Lejla Berbić.

Četiri miliona KM godišnje za naknade po receptu

Sav novac apotekarima će od 1. januara 2020. godine retroaktivno biti isplaćen nakon usvajanja finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

"Dosad je Zavod Zdravstvenog osiguranja TK fiannsirao 2,6 miliona KM za recepte na godišnjem nivou, a naknada sa sadašnjim povećanjem će biti okvirno četiri miliona maraka, što će biti moguće shodno finansijama sa kojima raspolaže naš zavod", rekao je vršilac dužnosti direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Emir Nuhanović.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović nakon današnjeg sastanka je kazao da je Vlada koju predvodi prva nakon 20 godina pronašla mogućnost da se poveća naknada za apotekare. Dodao je da je ovaj kanton dosad imao najmanju naknadu za magistre farmacije, zbog čega je njihov zahtjev bio sasvim opravdan.

"Mi smo tek jučer postavili novog vršioca dužnosti direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja TK jer je njegov prethodnik bio duže na bolovanju. Ne bismo došli u ovakvu situaciju da smo imali relevantne osobe koje su mogle potpisati jedan ovakav ugovor. Na kraju smo pronašli snagu i mogućnosti, a ova odluka mora proći i skupštinsku proceduru gdje će, nadamo se biti potvrđena", istakao je Tulumović.