Neravnopravan položaj
49

Apotekari u Tuzli održali štrajk upozorenja, traže veću naknadu za izdate lijekove

Piše: A. K.
Apotekari u TK pola sata nisu izdavali lijekove (Foto: A. K./Klix.ba)
Apotekari u TK pola sata nisu izdavali lijekove (Foto: A. K./Klix.ba)
Apotekari s područja Tuzlanskog kantona danas su održali polusatni štrajk upozorenja kako bi ukazali na neravnopravan položaj u odnosu na ostale kolege u Federaciji BiH.

Magistri farmacije u TK koji su zaposleni u 52 zdravstvene ustanove, odnosno u više od 150 apoteka danas od 12 do 12:30 sati nisu radili, odnosno bilo je obustavljeno izdavanje lijekova s komercijalne i esencijalne liste lijekova, izuzev pacijenatima kojima je lijek bio hitno potreban.

"Svi ostali pacijenti su morali sačekati pola sata, kako bi se ispunile njihove zdravstvene potrebe", rekla je za Klix.ba predsjednica Komore magistara farmacije TK Aneda Cipurković.

Magistri farmacije su se na ovaj korak odlučli zbog niske cijene po isporučenom receptu sa esencijalne liste lijekova, koju naplaćuju od Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

"Razlog našeg nezadovoljstva je neravnopravan odnos i potplaćenost Zavoda zdravstvenog osiguranja TK prema našim farmaceutima. Žlimo biti uvažavani kao ravnopravni članovi zdravstvenog sistema, kao što su ljekari i stomatolozi, ali i kao kolege farmaceuti u drugim kantonima", dodala je Cipurković.

U Tuzlanskom kantonu od Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja apoteka po izdatom receptu s esencijalne liste lijekova dobija jednu konvertibilnu marku s PDV-om.

Ovi iznosi su veći u drugim kantonima, pa tako u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ova usluga košta 1,50 KM, u Zeničko-dobojskom 1,75 KM, a u Sarajevskom 1,95 KM.

Cipurković nam je kazala da su apotekari dobili ponudu od Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za povećanje od 20 feninga s PDV-om, međutim oni na to ne mogu pristati, jer bi i dalje bili u neravnopravnom položaju u odnosu na ostale apotekare u FBiH.

U Tuzlanskom kantonu trenutno su registrovane 50 zdravstvene ustanove koje imaju više od 150 poslovnica, odnosno apoteka. Koje korake će apotekari tuzlanske regije poduzeti u narednom periodu odlučit će Štrajkački odbor koji je formiran prije nekoliko dana.