Rigorozan potez
59

Apotekari u Tuzli obustavljaju izdavanje lijekova s esencijalne liste

A. K.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Apotekari iz Tuzlanskog kantona od 1. januara iduće godine u potpunosti obustavljaju izdavanje lijekova s esencijalne liste jer s Kantonalnom vladom i Zavodom zdravstvenog osiguranja nisu uspjeli postići dogovor koji se odnosi na povećanje naknade za izdavanje lijekova.

Ugovor o pružanju farmaceutskih usluga izdavanja lijekova sa pozitivne liste lijekova i lijekova koji se finansiraju po posebnim programima koji je potpisan između apoteka i Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona ističe sutra.

Zbog toga su 16. decembra magistri farmacije iz ovog kantona uputili dopis nadležnima sa izraženim stavovima, a jedan od njih je bio povećanje naknada za izdavanje lijekova na recept minimalno na 1,50 KM bez PDV-a.

Minimalni uvjeti za potpis ugovora bili su upućeni na adrese Ministarstva zdravstva TK, Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja, premijera Denijala Tulumovića i Vlade TK. Međutim, odgovor do danas nije stigao te su se apotekari tuzlanske regije odlučili na najrigorozniji potez, a to je obustava izdavanja lijekova na recept od srijede, 1. januara 2020. godine.

"S obzirom da važeći ugovor o pružanju farmaceutskih usluga izdavanja lijekova sa pozitivne liste lijekova TK i lijekova koji se finansiraju po posebnim programima u 2019. godini ističe 31. decembra 2019. te da nije potpisan novi ugovor za 2020. godinu, niti je novi ponuđen na razmatranje, kojim bi bilo riješeno i pitanje naknade za izdavanje lijekova na recept, o kojem smo sa Vladom i premijerom TK, predsjednikom Skupštine TK, Ministarstvom zdravstva TK i Zavodom zdravstvenog osiguranja TK pregovarali tokom cijele 2019., obavještavamo vas da od 1. januara 2020. godine apoteke u Tuzlanskom kantonu prestaju sa izdavanjem lijekova na recept", naveli su u svom pismu iz Komore magistara farmacije TK.

Iz ove komore nadležne su obavijestili da apoteke u TK neće potpisati bilo kakav aneks ugovora kojim bi se samo produžio rok važenja trenutnog ugovora pod istim uvjetima kao u 2019. godini, niti će potpisati bilo kakav novi ugovor za 2020. godinu, dok god se ne uvaže njihovi zahtjevi o visini naknade za izdavanje lijekova na recept.

Svoje zahtjeve tuzlanski apotekari iznijeli su u maju ove godine, međutim zajednički jezik s nadležnima do danas nisu pronašli. Raniji štrajk upozorenja također nije urodio plodom, a obustava izdavanja lijekova najrigorozniji je potez koji su povukli magistri farmacije.

Vrijedi kazati da cijena naknade po izdatom receptu s esencijalne liste lijekova u Tuzlanskom kantonu trenutno iznosi jednu konvertibilnu marku s PDV-om. Ova usluga naprimjer u Sarajevskom kantonu košta 1,95 KM.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za Klix.ba ranije su kazali da povećanja ugovorene cijene usluga za izdavanje recepata za lijekove s esencijalne liste u ovoj godini neće biti. Kao razlog za to su naveli nedostatak novca u budžetu zavoda, a za udovoljavanje zahtjevu magistara farmacije potrebno je probližno 1.700.000 KM.