|

Apotekari u Tuzlanskom kantonu početkom maja stupaju u štrajk upozorenja

Apotekari u Tuzlanskom kantonu početkom maja stupaju u štrajk upozorenja
18
Piše: A. K.
23.4.2019. u 15:26
15
komentara
18

dijeljenja
Apotekari u Tuzlanskom kantonu početkom maja stupaju u štrajk upozorenja Foto: Ilustracija
Zbog neravnopravnog položaja u odnosu na ostale kolege u Federaciji Bosne i Hercegovine, magistri farmacije u Tuzlanskom kantonu koji su zaposleni u 52 apoteke početkom maja će stupiti u štrajk upozorenja. Ova informacija za Klix.ba je potvrđena iz Komore magistara farmacije TK.
Kao razlog za ovakav potez magistri farmacije navode problem u cijeni usluge po isporučenom receptu sa esencijalne liste lijekova, a koju naplaćuju od Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

"Mi već duži vremenski period imamo problem sa Zavodom zdravstvenog osiguranja TK vezano za isplate naše usluge po receptu koji farmaceut izda u apoteci bez obzira o kojoj se vrijednosti lijeka radi. Ova cijena je najniža u FBiH i svedena je na jednu konvertibilnu marku s PDV-om", rekla je za Klix.ba predsjednica Komore magistara farmacije TK Aneda Cipurković.

Usluga najskuplja u KSZa razliku od Tuzlanskog, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ova usluga košta 1,50 KM, u Zeničko-dobojskom naknada je nedavno podignuta na 1,75 KM, dok je u Sarajevskom ona najveća i iznosi 1,95 KM.

"Smatramo da naš kanton ima prosperitet i mogućnosti da se ta cijena podigne na veći nivo i ovo nije ništa što je nemoguće. Unazad nekoliko godina smo pokušali pregovarati sa Zavodom zdravstvenog osiguranja TK kako bi se ispunili naši zahtjevi, međutim sve naše inicijative su dosad ignorisane", dodala je Cipurković.

Ona je naglasila da posljedice štrajka upozorenja neće osjetiti krajnji korisnici njihovih usluga, odnosno pacijenti, ali da su jednostavno prinuđeni na ovaj potez, kako bi se konačno svi upoznali s tim u kakvom se položaju nalaze farmaceuti u TK.

Govoreći o isplatama naknada apotekama za svaki isporučeni recept, Cipurković ističe da ovaj segment prate rigorozne mjere, koje su nekada neopravdane.

"Unazad nekoliko godina smo imali situaciju da su nam poništavani recepti i fakture zbog nekih mizernih razloga, a da farmaceut uopšte nije bio kriv. Sve ide preko naših leđa, a prelama se i preko apoteka. Ako neko drugi pogriješi u lancu propisivanja terapije pacijentu mi to na kraju osjetimo i plaćamo", potcrtava predsjednica Komore magistara farmacije TK.

Potreban bolji položajPodršku kolegama iz Tuzlanskog kantona pružila je i Komora magistara farmacije Federacije BiH iz koje naglašavaju da je potrebno poboljšati položaj magistara farmacije i cjelokupnog apotekarskog sektora u najmnogoljudnijem kantonu.

"Apsolutno smo uz kolege iz Tuzlanskog kantona koji su u najnepovoljnijem položaju u Federaciji BiH. Ovaj štrajk je u cilju upozorenja nadležnima da je apotekarski sektor dio zdravstvenog sistema te da je magistar farmacije zdravstveni radnik, a ne neko tamo treći kako se trenutno tretira", rekao je za Klix.ba predsjednik Upravnog odbora Komore magistara farmacije Federacije BiH Sead Osmančević.

Svi detalji vezani za štrajk upozorenja će biti poznat sutra nakon sastanka koji će farmaceuti održati u Tuzli.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...