Odluka Kriznog štaba
197

Apotekama i trgovinama u Tuzlanskom kantonu radno vrijeme produženo do 19 sati

A. K.
Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Krizni štab civilne zaštite Tuzlanskog kantona danas je donio odluku kojom se apotekama, tržnim centrima, trgovinama i pravnim osobama u ovom kantonu produžava radno vrijeme do 19 sati.

Prethodnom naredbom Kriznog štaba civilne zaštite TK radno vrijeme je bilo ograničeno do 16:30 sati, a ono je od danas pomjereno do 19 sati.

"Mi smo prethodnu naredbu o radu do 16:30 sati donijeli kako bi građani koji rade svojim kućama mogli doći do 18 sati. Sada kada imamo situaciju da nam je zabrana kretanja od 20 sati, smatramo da građani sa radnim vremenom do 19 sati imaju sasvim dovoljno vremena za povratak kući", kazao je za Klix.ba Mustafa Šakić, komandant Kriznog štaba civilne zaštite TK.

Shodno ranijoj naredbi Kriznog štaba FBiH, u Tuzlanskom kantonu skraćen je i policijski sat i on počinje od 20 sati do 5 sati ujutro. Također, u najmnogoljudnijem kantonu su ublažene i mjere koje se odnose na način izlaska građana iz svojih domova.

Naime, ranijom naredbom građani na javne površine nisu mogli izlaziti bez zaštitne maske i rukavica. Međutim, današnjim izmjenama rukavice više nisu obavezne, dok maska ili šal i dalje su sastavni dio zaštitne opreme.

Za provjeru sprovođenja spomenutih mjera zaduženo je Ministarstvo unutrašnih poslova TK.

Na području ovog kantona trenutno je koronavirusom zaraženo 30 osoba koje se nalaze u tri klastera.

Prvi i najveći klaster je nekadašnji Centar za srce u Tuzli gdje je koronavirusom inficirana 21 osoba, zatim naselje Srednja Špionica u Srebreniku sa osam pozitivnih osoba te Lukavac gdje je jedna ženska osoba zaražena.