Sven Alkalaj
0

Aplikacija za članstvo BiH u EU u prvoj polovini 2010.

SRNA
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj istakao je danas u Budimpešti da BiH ima namjeru da u prvoj polovini 2010. godine preda aplikaciju za članstvo u EU i na taj način još više ubrza neophodne reforme.

Alkalaj je danas u Budimpešti učestvovao u radu neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova država članica Višegradske grupe i država zapadnog Balkana na kojem je razgovarano o napretku zemalja zapadnog Balkana u okviru evroatlanskih integracija.

On je izvijestio učesnike sastanka o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, reformama koje se provode, kao i o glavnim spoljnopolitičkim ciljevima BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Na marginama ovog sastanka Alkalaj se sastao i sa ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Jeremićem sa kojim je razgovarao o bilateralnim pitanjima zemalja.

Ministar Alkalaj je na marginama sastanka razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Vukom Jeremićem o aktualnim bilateralnim pitanjima. Također se susreo sa ambasadorom Čilea u Budimpešti, Fernandom Schmidtom Ariztiom s kojim je razmijenio mišljenja o mogućnostima za daljnje unapređenje bilateralnih odnosa.

Vezani članci