Jakob Finci
0

'Aplikacija nije protiv BiH, nego u njenu korist'

FENA
Smatram da je ova aplikacija, mada protiv Bosne i Hercegovine, ustvari u korist BiH, kako bi se što prije pripremila za ulazak u Evropsku uniju, izjavio je danas u razgovoru za Fenu predstavnik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, neposredno nakon rasprave pred Velikim vijećem (17 sudija) Evropskog suda za ljudska prava u povodu aplikacije zbog diskriminatorskog izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda državnog parlamenta.

Odluka se očekuje za nekoliko mjeseci, a Finci pretpostavlja da će to biti u septembru ili oktobru kako bi se promjene mogle uraditi do narednih općih izbora u BiH, u oktobru 2010.

Finci kaže da mu je neposredno nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma bilo jasno da se radi o ekskluzivnom pravu pripadnika konstitutivnih naroda, i to samo sa određenog dijela BiH, da se mogu kandidirati za članove Predsjedništva.

"U januaru 1996. rekao sam Holbrookeu: 'Sve se praviš da si moj prijatelj, a po tvom ustavu ja se ne mogu ni kandidirati za člana Predsjedništva'", priča Finci.

"Holbrooke je odgovorio: 'To nije bilo protiv tebe, ali je to bila prva stvar o kojoj su se njih trojica sporazumjeli', tako da je teško vjerovati da nam je i ovaj koncept nametnut", smatra Finci.

On navodi da je i ranije razmišljao o pokretanju aplikacije da bi se to izmijenilo, ali nije bio uvjeren da može uspjeti budući da se šef države uvijek bira onako kako to Ustav nalaže, inače bi Evropa bila bez ustavnih monarhija.

Međutim, kada je Bosna i Hercegovina 2005. godine ratifikovala Protokol 12 uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, Finciju je bilo jasno da svako mjesto na koje se dolazi glasanjem mora ravnopravno biti dostupno svim građanima, te je odlučio da radi na ovome.

"Na moje pismeno pitanje, Izborna komisija mi je citirala propis kojim mi se onemogućava i samo kandidiranje, a kako u međuvremenu tadašnji član Predsjedništva Sulejman Tihić nije uspio sa svojom aplikacijom na Ustavnom sudu BiH to mi je postalo jasno da pravdu treba izboriti na Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu", rekao je Finci.

Gotovo istovremeno je i Dervo Sejdić, pripadnik romskog naroda, pokrenuo istu aplikaciju, tako da je sud spojio ova dva predmeta i danas ih razmatrao pred Velikim vijećem od 17 sudija, što je inače rijetkost. Pored toga, ova presuda će postati presedan i po tome što se prvi put raspravlja o Protokolu 12, kojim se treba izbjeći svaka vrsta diskriminacije.

"Mislim da su moji pravni zastupnici, Sheri Rosenberg iz New Yorka i Clive Baldwin iz Londona, uz moju malu pomoć, uradili odličan pravni posao, tako da ne sumnjam u uspjeh ove aplikacije. Odluku će Sud saopćiti naknadno, ali vjerujem na vrijeme da bi se prije narednih izbora mogao promijeniti Izborni zakon, a po potrebi i Ustav u tom dijelu, o čemu se već priča među našim političarima", kazao je Finci.

On smatra da je ova aplikacija, mada protiv Bosne i Hercegovine, ustvari u korist Bosne i Hercegovine, kako bi se što prije pripremila za ulazak u Evropsku uniju.

"Nemojte zaboraviti da je jedna od naših postprijemnih obaveza kada smo 2002. primljeni u Vijeće Evrope bila da naše propise usaglasimo s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Mada smo više puta na to upozoravani i od Vijeća Evrope i od Venecijanske komisije, do sada to nismo učinili, a sada ćemo morati", poručio je Finci.

On navodi da je još rano govoriti o tome hoće li se kandidirati na nekim budućim izborima, jer prvo trebaju da se promijene propisi koji mu danas to onemogućavaju.

"Međutim, kada sam čuo neke političare kako tvrde da Jevrej ne može biti u Predsjedništvu naše zemlje, naravno da imam želju da se kandidujem, upravo da bih dokazao suprotno. Svjestan sam da će neke reakcije na ovaj postupak dovesti do novog talasa antisemitizma, od koga, nažalost, ni naša zemlja više nije imuna, mada je do prije par godina bila apsolutno jedina država u Evropi bez ijednog antisemitskog incidenta. Međutim, i bez ovoga vidjeli smo parole na Vracama na Spomeniku žrtvama fašizma, u Doboju na zgradi sinagoge, koji ni na koji način ne služe na čast ni Bosni i Hercegovini ni našim tvrdnjama da smo jako tolerantni", upozorio je.

Sada se čeka odluka Suda, ali Finci smatra da to ne treba biti prepreka da se odmah počne raditi na izmjenama neodgovarajućih propisa, jer je to trebalo biti završeno do 2003. godine.

Vezani članci