{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


APEOR: U BiH funkcionira 20 malih hidroelektrana, a gradi se još 40

F
4.10.2007. u 19:59
0
0
APEOR: U BiH funkcionira 20 malih hidroelektrana, a gradi se još 40
0
APEOR: U BiH funkcionira 20 malih hidroelektrana, a gradi se još 40
Asocijacija proizvođača električne energije iz obnovljivih resursa BiH (APEOR) danas je u Sarajevu organizirala okrugli sto posvećen rješavanju statusa koncesionara malih hidroelektrana.
U BiH je, prema riječima predsjednika UO APEOR-a Emira Avdića, od 2003. godine napravljeno više od 20 malih hidroelektrana, a trenutno ih se gradi još oko 40. Radi se o ekološki veoma prihvatljivom projektu koji ujedno doprinosi novom zapošljavanju pri izvođenju, projektivanju, gradnji objekata i dr.

Proizvođači u ovoj oblasti ponovno su ukazali na neujednačene tarife otkupa električne energije u FBiH i RS-u od proizvođača, te neaktivnosti državnih, entitetskih i kantonalnih službi u vezi reguliranja slobodnog tržišta električnom energijom u BiH.

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih resursa (vjetar, voda, biomasa, solar) širom svijeta nailazi na sve veću primjenu.

- Cijeli svijet se okrenuo obnovljivim resursima, a Evropska unija je donijela pravila da se mora do 2020. postići do 20 posto učešća obnovljivih resursa u proizvodnji električne energije - kazao je Avdić na konferenciji za novinare.

Dodao je kako očekuju da će društvo razumjeti njihove napore i potencijale koje BiH ima u tom smislu.

„Položaj proizvođača u ovoj oblasti je težak i zahtjevan“, dodao je Avdić izdvajajući da su cijene kilovatsata određene na osnovu odluka vlada 2003. godine i od tada nisu ažurirane.

APEOR je formiran kao udruženje koje će štititi interese sadašnjih i budućih proizvođača električne energije iz obnovljivih resursa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: