Kradu uglavnom iste osobe
41

Apeli policije urodili plodom, lopovi u Sarajevu sve češće ostaju iza rešetaka

B. T.
Policija apelovala na tužilaštva (Foto: EPA-EFE)
Policija apelovala na tužilaštva (Foto: EPA-EFE)
Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS izrazio je zadovoljstvo što su slučajevima krivičnih djela teških krađa i razbojništava u dobroj mjeri urodili plodom apeli iz policije prema tužilaštvima da se mjera pritvora što više određuje za povratnike u vršenju krivičnih djela.

"Time se smanjuje pojava na koju često ukazujemo da jedni te isti ljudi stalno vrše jedna te ista krivična djela. Kada ne završe sa one strane rešetaka, oni se vraćaju u kriminal i najčešće vrše imovinska krivična djela koja su i najbrojnija", naveo je Katica na Facebooku.

Kako je objasnio, mjera pritvora nije sankcija, nego osiguranje prisustva okrivljenog u krivičnom postupku da ne bi pobjegao ili ponovo počinio krivično djelo...

"Često se dešavalo da ga policija otkrije, istraži, preda nadležnom tužiocu i ne bude mu određen pritvor. Pokazalo se da je najbolji odgovor pravosuđa da se odredi pritvor za takve počinioce i da oni dobiju na kraju adekvatnu sankciju koja će ih resocijalizirati, a ne da se stalno nalaze u evidenciji povratnika u vršenju krivičnih djela", zaključio je ministar Katica.