|

Apelaciono vijeće preinačilo presudu u predmetu Radisav Ljubinac

Apelaciono vijeće preinačilo presudu u predmetu Radisav Ljubinac
0
F
FENA
29.10.2007. u 16:52
0
komentara
0

dijeljenja
Apelaciono vijeće preinačilo presudu u predmetu Radisav Ljubinac
Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH izdalo je 23. oktobra pravosnažnu presudu kojom su kao neosnovane odbijene žalbe Tužilaštva BiH i branioca optuženog Radisava Ljubinca, saopćeno je iz Suda BiH.
Apelaciono vijeće je našlo kako je sudeće vijeće propustilo da u prvostepenoj presudi odbije tačku optužnice od koje je tužilaštvo u toku glavnog pretresa odustalo. Shodno tome, prvostepena presuda je preinačena tako da se odbija pomenuta tačka optužnice, dok u ostalom dijelu presuda sudećeg vijeća ostaje neizmijenjena.

Presudom sudećeg vijeća Radisav Ljubinac oglašen je krivim za krivično djelo zločina protiv čovječnosti i osuđen na kaznu zatvora u trajanju deset godina. Osuđeni je, kao pripadnik vojske Srpske Rebulike BiH, 3. i 4. augusta 1992. godine učestvovao u prisilnom preseljenju stanovništva iz sela i naselja MZ Seljani u logor koji se nalazio u Srednjoškolskom centru „Veljko Vlahović“ u Rogatici. On je 5. augusta 1992. godine, po razdvajanju od muškaraca, učestvovao u prisilnom preseljenju žena i djece iz logora koji se nalazio u Srednjoškolskom centru „Veljko Vlahović“ na Hreši, općina Stari Grad – Sarajevo. Nadalje, osuđeni je u periodu od kraja juna do oktobra 1992. godine više puta tukao četiri civila zatvorena u logoru “Rasadnik” kod Rogatice, a 15. augusta 1992. je iz Rogatice odvezao 27 civila, među kojima su bila i četiri maloljetnika, u selo Duljevac, nakon čega su oni korišteni kao živi štit.

Vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru od 16. decembra 2005. godine uračunat će se u izrečenu kaznu zatvora.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.