BiH
0

Apelaciono vijeće odbilo žalbu u slučaju Zoran Damjanović

FENA
Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH je 19. novembra donijelo presudu u predmetu Goran i Zoran Damjanović kojom se kao neosnovana odbija žalba branioca optuženog Zorana Damjanovića te se potvrđuje prvostepena presuda Suda BiH od 18. juna 2006. godine.

Apelaciono vijeće je djelimično uvažilo žalbu branioca optuženog Gorana Damjanovića, ukinulo tačku 2. izreke prvostepene presude, te je u tom dijelu odredilo održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem Odjela I Suda BiH. U ostalom dijelu Apelaciono vijeće je potvrdilo prvostepenu presudu.

Žalbe koje su uložili optuženi u cjelosti su odbijene. Prvostepeno vijeće je presudom od 18. juna 2006. osudilo Gorana Damjanovića na kaznu zatvora u trajanju od 11 godina, a Zorana Damjanovića na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina i šest mjeseci.

Presudom sudećeg vijeća Goran i Zoran Damjanović su oglašeni krivim za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Oni su 2. juna 1992. u naselju Bojnik u Sarajevu, kao pripadnici Vojske Srpske Republike BiH, naoružani puškama i u vojnim uniformama, zajedno sa drugim vojnicima učestvovali u premlaćivanju grupe od oko 20 do 30 zarobljenih muškaraca Bošnjaka, saopćeno je iz Suda BiH.