BiH
0

Apelaciono vijeće: Anđelić osuđena na šest godina i jedan mjesec a Kolovrat na dvije godine i tri mjeseca

FENA
Apelaciono vijeće Vrhovnog suda FBiH danas je izreklo pravomoćnu presudu kojom je Janja Anđelić oglašena krivom za pomaganje u ubistvu iz koristoljublja, krivotvorenje isprava i tešku krađu te osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora od šest godina i jedan mjesec, dok je suokrivljena Ljubica Kolovrat za krivotvorenje isprava i tešku krađu osuđena na dvije godine i tri mjeseca zatvora.

Kolovrat je, istovremeno, u nedostatku dokaza oslobođena optužbi za pomaganje u ubistvu i izazivanje opće opasnosti.

Okrivljene su, kako je Sud utvrdio, umiješane u slučaj ubistva Beograđanina Aleksandra Petrovića prošle godine u ulici Alojza Benca, općina Novo Sarajevo.

Anđelić i Kolovrat su oglašene krivim za pomaganje Dušanki Petrović da ubije vlastitog brata Aleksandra da bi naslijedila porodični stan u Beogradu.

Dušanka Petrović trenutno se nalazi na izdržavanju kazne zatvora u Požarevcu po drugoj presudi tako da ona nije obuhvaćena ovom optužnicom i protiv nje će se voditi odvojeni postupak.

Do postupka pred Vrhovnim sudom FBiH došlo je nakon ukidanja prvostepene presude Kantonalnog suda u Sarajevu koji je Janju Anđelić osudio na 11,5 godina, a Ljubicu Kolovrat na 14 godina zatvora.

Na pretresu pred Vrhovnim sudom proveden je dokazni postupak, a okrivljene su se branile šutnjom kao i pred prvostepenim sudom.

Federalni tužitelj je po završetku dokaznog postupka izmijenio optužnicu tako što je odustao od stavljanja na teret optuženima udruživanje u zločinačku organizaciju te krivično djelo prevare i krivično djelo izazivanja opće opasnosti u odnosu na optuženu Janju Anđelić.

Prema rješenju Vrhovnog suda FBiH, Anđelić i Kolovrat ostaju u pritvoru do upućivanja na izdržavanje izrečenih zatvorskih kazni.

U izdržavanje spomenutih sankcija bit će uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru, za Janju Anđelić je to period od 12. marta 2006., a za Ljubicu Kolovrat od 11. marta iste godine.