BiH
16

Apelaciono vijeća Suda BiH potvrdilo oslobađajuću presudu Svenu Alkalaju

Piše: Er. M.
Sven Alkalaj (Foto: Arhiv/EPA)
Sven Alkalaj (Foto: Arhiv/EPA)
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je oslobađajuću presudu bivšem ministar vanjskih poslova BiH Svenu Alkalaju kojeg je Tužilaštvo BiH teretilo za nesvjestan rad u službi, potvrdila je za Klix.ba Alkalajova braniteljica Senka Nožica.

Nožica je kazala kako je jučer obaviještena o oslobađajućoj presudi pri tome podsjećaju da je Tužilaštvo BiH u jednom trenutku podiglo tri optužnice protiv visokih dužnosnika u BiH i to Svena Alkalaja, Marine Pendeš i Dragice Miletić.

"Sve tri presude su bile oslobađajuće, a za Svena Alakalaja ovo je treća oslobađajuća presuda. Na oslobađajuću presudu Alakalaju žalilo se Tužilaštvo BiH, ali je Apelaciono vijeće Suda BiH odbacilo žalbu", rekla je Nožica.

Ona dodaje kako je to klasičan dokaz da su sva tri slučaja išla ciljano na visoke dužnosnike samo kako bi Tužilaštvo BiH pokazalo da može podizati optužnice protiv najviših dužnosnika.

"U sva tri slučaja nije bilo osnova za takvo nešto. Donesene su oslobađajuće i prvostepene i drugostepene presude", zaključila je Nožica.

Podsjećamo, prvostepenom presudom iz februara 2016. Alkalaj je oslobođen krivice da je zamjenici ministra vanjskih poslova BiH Ani Trišić-Babić nezakonito odobrio novčani iznos od oko 13.500 maraka kao naknadu za rad u NATO koordinacijskom timu Vijeća ministara BiH.

Prema presudi, Alkalaj nije imao namjeru da prekrši odluku po kojoj takve naknade ne mogu biti isplaćene zamjeniku rukovodioca institucija BiH.