|

Apelacija Borjane Krišto i predmet "Božo Ljubić": Šta Knežević želi od Parlamenta BiH

Apelacija Borjane Krišto i predmet "Božo Ljubić": Šta Knežević želi od Parlamenta BiH
35
Piše: A. D.
28.5.2019. u 10:44
18
komentara
35

dijeljenja
Apelacija Borjane Krišto i predmet "Božo Ljubić": Šta Knežević želi od Parlamenta BiH Foto: F. K./Klix.ba
Kolegij oba Parlamenta BiH, koji zasjeda u 12 sati, trebao bi između ostalog razmatrati i zahtjev Ustavnog suda BiH Zlatka Kneževića u kojem navodi da se želi obratiti parlamentarcima oba doma državnog parlamenta.
Inače, Klix.ba prvi je objavio informaciju o tome da Knežević traži zajedničku sjednicu Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj bi govorio o stanju ustavnosti u BiH.

U prvom redu, Knežević se želi obratiti na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine kako bi ukazao na neprovođenje odluka Ustavnog suda uz odbacivanje političkih utjecaja.

Međutim, prema navodima izvora upućenih u ovaj zahtjev, pod ovim velom želi se potaknuti provedba odluke u predmetu "Božo Ljubić", koja se odnosi na izmjene Izbornog zakona BiH, što se učestalo stavlja u kontekst i s provedbom odluke u vezi s izborima u Gradu Mostaru.

S druge strane i sam Ustavni sud odgađa da stavlja na razmatranje apelaciju Borjane Krišto, kojom je ona, praktično, priznala da je predmet "Božo Ljubić" možda i nedovoljno iskoristiv za političke ciljeve HDZ-a.

Treba podsjetiti da HDZ traži takve izmjene Izbornog zakona BiH za koje su njihovi politički oponenti utvrdili da ima elemente dodatne diskriminacije i da su u potpunoj suprotnosti s evropskim normama i vrijednostima.

Javnosti, s druge strane, još nisu saopćeni razlozi zašto Knežević odgađa odlučivanje po apelaciji Borjane Krišto skidajući taj predmet s plenarnih sjednica Ustavnog suda BiH u decembru 2018. godine, zatim u martu i junu 2019. godine.

Treba naglasiti da se u javnosti uveliko naziru i konture političkih utjecaja na Ustavni sud BiH, poput činjenice da je u medijima bilo prikazano kako se članovi HDZ-a sastaju s jednim od sudaca Ustavnog suda BiH.

Ukoliko Kolegij odluči da se prihvati zahtjev predsjednika Ustavnog suda BiH da se obrati pred Parlamentarnom skupštinom i Domom naroda BiH, bit će to prilika da se mnoga od ovih pitanja razjasne.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...