|

Apel Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH: Bolest ne pita kakvo je vrijeme

Apel Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH: Bolest ne pita kakvo je vrijeme
52
F
FENA
23.3.2020. u 14:18
0
komentara
52

dijeljenja
Apel Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH: Bolest ne pita kakvo je vrijeme Ilustracija/Shutterstock
Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH (ZTMFBiH) čini velike napore da i u uvjetima pendemije koronavirusa osigura dovoljne zalihe komponenata krvi, a u tome im mogu pomoći samo dobri i humani ljudi.
"Mi smo bez akcija darivanja krvi koje smo dosad organizirali u firmama, na fakultetima i po mjesnim zajednicama. Više tih akcija nema, tako da smo usmjereni samo na uzimanje krvi od davaoca koji samostalno dođu u Zavod ili ih zovemo putem telefona i za koje osiguravamo prijevoz našim automobilima", kazala je Feni direktorica Zavoda Jasminka Kurilić.

Naglašava da su zahtjevi Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo smanjeni, ali 'Zavod mora kontinuirano održavati dovoljne zalihe svih komponenata krvi'.

"To možemo samo zahvaljujući dobrim, humanim i ljudima koji misle i na pacijente kojima se, i u toku pandemije, neophodna krv. Bolest ne pita kakvo je vrijeme i okruženje", naglasila je.

Dodaje da uz velike napore osiguravaju i zanavljaju zalihe. Dnevno im je, kaže, potrebno oko 40 davaoca, dosad je taj broj bio oko 60.

Kurilić navodi da su trenutno zalihe smanjene, posebno A krvne grupe, ali davaoci su im, kaže, potrebni svakodnevno.

"Svaki dan su nam potrebne sve krvne grupe. Nauka nije dokazala da se koronavirus prenosi transfuzijom. Krv mogu darovati osobe koje se osjećaju zdravo, ne piju antibiotike, ispunjavaju kriterije iz sanitarnog upitnika, a to znači da nisu bili izvan BiH u posljednjih 28 dana, nemaju simptome otežanog disanja i ne kašlju, nisu su bili u blizini osoba za koje se sumnja ili kojima je dokazan koronavirus. Te uslove moraju ispuniti da bi uopće darovali krv", kazala je.

Uputila je molbu da se u Zavod za transfuzijsku medicinu radi darivanja krvi jave ljudi koji su darivali krv kao i onima koji to dosad nisu činili, a ispunjavaju spomenute uvjete. Broj telefona je 033 567 302, a Zavod može osigurati i prijevoz za davaoca krvi kojima je to potrebno.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.