Apel za spašavanje jezera

F
FENA
10.12.2008. u 11:57
0
0
Apel za spašavanje jezera
0
Apel za spašavanje jezera
U povodu namjera Elektroprivrede BiH i Termoelektrane Tuzla da zatrpaju jezero kop na Šićkom Brodu saopćenjem za javnost oglasio se Zlatan Aganović, predsjednik Kluba podvodnih aktivnosti SCUBA (SKUBA) BiH Tuzla.
"Oštro osuđujemo ponovne namjere Elektroprivrede BiH i Termoelektrane Tuzla da zatrpaju prelijepo jezero kop na Šićkom Brodu. Zvuči nam nevjerovatno da se umjesto ekoloških projekata građanima Tuzle i Tuzlanskog kantona ponovno plasiraju namjere i sulude ideje o zatrpavanju jezera na Šićkom Brodu i njegovom potpunom i definitivnom brisanju s karte prelijepih destinacija koje građanima nude priliku za odmor i relaksaciju, ali i bijeg od surove svakodnevnice“, navodi Aganović.

Kreatorima ideje o uništavanju jezera, koje mještanima ovog dijela Tuzle i svim ljubiteljima prirode, ekologije, vode i vodenih sportova, znači mnogo, smatraju u ovom klubu, jasno se mora staviti do znanja da se ovakve stvari ne mogu tolerirati te da se neće dozvoliti realizacija njihove zamisli o uništavanju jezera, njegovog, sada već bogatog ribljeg fonda ali i mnogobrojnih uspomena mještana ovog kraja, koje ih vežu za ovo jezero.

"Mještani tuzlanske Mjesne zajednice Šićki Brod i mi iz kluba "Scuba“, pozivamo nadležne općinske predstavnike, posebno Općinsko vijeće Tuzla i načelnika naše općine Jasmina Imamovića da se što prije jasno odrede o ovom pitanju i u razgovoru s predstavnicima Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i Termoelektrane Tuzla konačno riješe ovo pitanje. U vremenu kada narkomanija i alkoholizam uništavaju mladost ove zemlje i ovog grada, čini se krajnje neozbiljnim uništavati prostor koji, posebno mladim ljudima nudi alternativu i spas od svega što može imati dugoročne posljedice po njihovo zdravlje i živote", ističe se iz Kluba podvodnih aktivnosti.

Istovremeno, pozivaju i sve ljubitelje prirode, vladine i nevladine organizacije, političke stranke, da stanu u zaštitu prirode i ne dozvole realiziranje još jednog u nizu projekata koji uništavaju zajednički životni prostor.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: