{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Apel za pomoć Opće bolnice Konjic

F
26.7.2007. u 16:45
0
0
Apel za pomoć Opće bolnice Konjic
0
Apel za pomoć Opće bolnice Konjic
Konjic
Zbog izrazito visokih temperatura koje su ovih dana zahvatile cijeli region, a na području Konjica dostižu i više od 40 stepeni Celzijusa, Opća bolnica Konjic uputila je apel za pomoć bolesnicima na hemodijalizi iz Konjica koji su sada izloženi ekstremnim naporima i koji ovoj populaciji dodatno ugrožavaju živote.
Općina Konjic ima visoku prevalenciju obolijevanja od hronične bubrežne insuficijencije i ukupno 17 bolesnika je na svakodnevnom dijaliznom tretmanu, koji se upućuju se na dijalizu u Kliničku bolnicu Mostar, kao najbližu i jedinu zdravstvenu ustanovu koja na ovom kantonu pruža usluge dijalize.

Zbog organizacije rada i opterećenosti ove ustanove, pacijenti iz Konjica dijaliziraju se popodne u dvije smjene, s različitim terminima. Većina ovih bolesnika prelazi više od 200 kilometara udaljenu relaciju pod nepovoljnim klimatskim uvjetima, mijenjajući po dva vozila da bi došli do svojih kuća u kasnim večernjim satima.

Transport ovih bolesnika odvija se svaki dan u adaptiranom vozilu s osam sjedišta, koje je staro 11 godina. Zbog nepredviđenog i nenadano dugog perioda, trajanja ekstremno visokih temperatura koje sada dodatno ugrožavaju živote ovih pacijenata, neki od njih ovih dana izostaju s dijalizne epizode.

Opća bolnica Konjic nastoji djelimično riješiti ovaj problem kupovinom transportnog vozila s 8-10 sjedišta tipa kombi s klimom, čija je vrijednost oko 70 hiljada KM.

Zbog teške materijalne situacije u kojoj djeluje JU Opća bolnica Konjic prinuđena je tražiti širu finansijsku pomoć da bi što prije i adekvatno umanjili eventualne posljedice nastale situacije.

U ovoj bolnici se nadaju da će pojedine vladine i nevladine organizacije (domaće i inostrane) i sve institucije i preduzeća imati razumijevanja i da će pomaći u rješavanju ovog velikog problema za bolesnike na hemodijalizi, naše i vaše komšije, rođake i prijatelje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: