Živinice
0

Apel za hitno uklanjanje uskladištene toksične materije

FENA
Općinsko vijeće Živinica danas je održalo vanrednu sjednicu posvećenu odlučivanju o daljoj sudbini 34.320 kilograma toksične materije još uvijek smještene u hangaru nekadašnje američke vojne baze Komanči. Radi se o sirćetnoj kiselini čije uništavanje se može izvršiti samo u nekoliko fabrika u Evropi, uz visoke troškove transporta i uništenja.

Vijećnici su složni u tome da se radi o pravoj bombi u naseljenom mjestu. Zaključeno je da se u roku od 30 dana dislocira ova opasna materija. Ovaj zahtjev upućen je svim nadležnim državnim instutucijama.

"Ukoliko naš zahtjev ne bude ispunjen uslijedit će moj poziv stanovništvu na garđansku neposlušnost", poručio je načelnik općine Živinice Hasan Muratović.

U februaru 2004. godine po naredbi Suda općine Tuzla, službenici MUP-a Tuzlanskog kantona izvršili su skladištenje materije "Acetid anhidrida sirćetne kiseline" u jedan od hangara vojne baze Komanči. Kiselina je upakovana u 156 plastičnih buradi oduzetih od Fuada Bektića i drugih, zbog počinjenog krivičnog djela prometa otrova.

Presudom Kantonalnog suda u Tuzli u maju 2005. godine optuženom Fuadu Bektiću izrečena je sigurnosna mjera, oduzimanje ove opasne kiseline, koja je po pravosnažnosti presude trebala biti uništena.

Prema izvještaju MUP-a TK navedeni anhidrid je u toku smještanja adekvatno osiguran i zaštićen a iz nalaza i mišljenja vještaka proizilazi da je u pitanju toksična materija.

U Evropi postoji samo nekoliko fabrika u kojima se ova kiselina može uništiti a troškovi transporta i uništenja iznose preko 700.000 KM.