BiH
0

Apel vozačima: Provjerite vozilo, odmarajte i ne pijte alkohol

FENA
Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske apelira na vozače da posebnu pažnju obrate na tehničku ispravnost vozila i na otežane uvjete vožnje usljed veoma visokih dnevnih temperatura.

"S obzirom na to da je vrijeme godišnjih odmora i da je povećana frekventnost saobraćaja, otežavajuća okolnost je i činjenica da je naše krajeve zahvatila tropska vrućina, što značajno utiče na bezbjedno odvijanje drumskog saobraćaja", navode iz ove agencije.

Evidentno je povećan broj saobraćajnih nezgoda u regionu te je radi sigurnijeg odvijanja saobraćaja u Republici Srpskoj potrebno je, smatraju, obratiti pažnju na sve subjektivne i objektivne uzroke koji dovode do nezgoda.

Istraživanja pokazuju da su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda u ljetnim mjesecima loše održavanje vozila i umor vozača. Upozoravajuća činjenica je da se, i uz djelimično otvorene prozore u automobilu, za samo šest minuta, unutrašnja temperatura poveća na 55 stepeni Celzijusevih, što veoma nepovoljno utiče na sposobnost vozača.

Agencija za bezbjednost saobraćaja apelira na sve vozače da, prije kretanja na put, obavezno pregledaju svoje vozilo, bilo na stanicama tehničkog pregleda ili kod majstora koji održava vozilo, te da naprave plan putovanja.

Savjetuju vozačima i da ne kreću na put odmah nakon posla i umorni.

"Prije putovanja nemojte piti alkohol niti lijekove koji izazivaju pospanost, redovno se zaustavljajte radi odmora, zaustavite vozilo i prošetajte čim osjetite umor i slabljenje koncentracije", navodi se u saopćenju iz ove agencije.