Sindikat radnika
0

Apel VMBiH da donese odluku o finansiranju satelitskog programa

FENA
Glavni odbor Samostalnog sindikata uposlenika Javnog RTV sistema u BiH danas je na sjednici donio Odluku o korištenju imena Sindikata "Samostalni Sindikat radnika JP RTVBiH u tranziciji do potpunog formiranja u nove subjekte", koje je navedeno u registraciji kod Ministarstva pravde FBiH.

Kako je saopćeno iz ovog sindikata, razlog ove odluke je činjenica da proces reforme Javnog RTV sistema u BiH ni do danas nije okončan zbog čega je i odbijena aplikacija za preregistraciju ovog sindikata u Ministarstvu pravde BiH pod imenom Samostalni sindikat uposlenika Javnog RTV sistema u BiH.

Glavni odbor ovog sindikata na sjednici je najoštrije osudio Rješenje o prestanku radnog odnosa Šukriji Omeragiću, uposleniku RTVFBiH i članu Sindikata, te zatražio da se ono odmah stavi van snage i da se Omeragić odmah vrati na posao.

GO Sindikata o ovome će putem Saveza samostalnih sindikata BiH izvijestiti Međunarodnu konfederaciju sindikata sa sjedištem u Ženevi, Helsinški komitet za ljudska prava u BiH, Liniju za pomoć novinarima i druge relevantne organizacije i institucije za zaštitu ljudskih prava u BiH.

  • Smatramo da je ovim činom RTVFBiH pokazala dvostruke aršine, jer se zvanično zalaže za slobodu govora i mišljenja, a kada uposlenici RTVFBiH govore o nepravilnostima u svojoj kući, kao i o kršenju svojih prava, za to dobijaju otkaz, navodi GO Sindikata u otvorenom pismu generalnom direktoru RTVFBiH Džemalu Šabiću.

Također, dodaje se da će Sindikat učiniti sve u skladu sa Zakonom kako bi zaštitio prava svakog svog člana.

Pored ovoga, Samostalnog Sindikata radnika JP RTVBiH u tranziciji do potpunog formiranja u nove subjekte uputio je apel predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću u kojem apelira na njega i ostale članove Vijeća da na svojoj narednoj sjednici u četvrtak, 19. marta, donesu odluku o nastavku finansiranja satelitskog emitiranja programa BHRT.

-O razlozima nije neophodno puno govoriti, ali vas podsjećamo da ste u vašim istupima često znali govoriti o državnom patriotizmu. Ovaj put u prilici ste da u potpunosti afirmišete vaš stav o državnom patriotizmu i da učinite nešto dobro za BiH i njene građane, kaže se u apelu.

Napominje se da je reforma javnog emitiranja u BiH jedan od ključnih uvjeta za pristupanje BiH evropskim integracijama.

Sindikat obavještava predsjedavajućeg Špirića da je potencijalno gašenje satelitskog programa BHRT udar i na osnovnu funkciju jedinog javnog emitera na nivou BiH, što otvara problem statusa uposlenih u BHRT.

  • Ukoliko se takvo nešto desi Sindikat će svim zakonom dozvoljenim sredstvima braniti interese uposlenika BHRT, upozorava Sindikat u apelu.