{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Apel vlastima FBiH da rješavaju ekonomsku krizu

F
14.4.2009. u 18:10
0
7
Apel vlastima FBiH da rješavaju ekonomsku krizu
0
Apel vlastima FBiH da rješavaju ekonomsku krizu
Federacija BiH mora staviti pod kontrolu svoje troškove kako bi osigurala finansijsku stabilnost te ispunila zahtjeve Međunarodnog monetarnog fonda, naglasio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko vlastima FBiH, saopćeno je iz OHR-a.
“Smanjenje troškova neće biti jednostavno, ali se to mora učiniti, jer nepreduzimanje nikakvih mjera može imati veoma opasne posljedice", dodao je.

Na odvojenim sastancima s predsjednicom FBiH Borjanom Krišto i njena dva zamjenika Mirsadom Kebom i Spomenkom Mičić te premijerom Nedžadom Brankovićem i njegovim zamjenicima Vjekoslavom Bevandom i Gavrilom Grahovcem, Inzko je naglasio da je potrebno posvetiti više pažnje izazovima koji se nalaze pred Bosnom i Hercegovinom, kao dio procesa integracije u EU.

Svrha prošlosedmične posjete ministara vanjskih poslova Francuske, Češke Republike i Švedske, kako je rečeno, bila je da se još jednom potvrdi opredijeljenost EU-a prema Bosni i Hercegovini.

Sada politički lideri i parlamenti u BiH, smatra Inzko, moraju da pokažu da mogu uraditi više u ostvarivanju napretka na programu približavanja EU u zemlji.

“Ako je članstvo stvarni cilj, Bosna i Hercegovina i njeni entiteti trebaju se prilagoditi zahtjevima Evropske unije. EU neće prilagođavati svoje strukture kako to BiH odgovara”, rekao je Inzko.

Ustavna reforma će predstavljati neophodni dio procesa integracije u EU pošto BiH treba da ima administrativnu strukturu koja je u stanju da efikasno provede zahtjeve EU.

Pored toga, kako je ocijenjeno, ustavne odredbe u BiH se trebaju uskladiti sa Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Iako se većina prioriteta iz EU partnerstva odnosi na nivo BiH, neke ključne ekonomske reforme se trebaju provesti i na nivou entiteta.

U tom kontekstu, Inzko je pozdravio ideju za osnivanjem Fiskalnog vijeća na nivou FBiH, sličnog onome koje je osnovano na državnom nivou, a koje bi okupilo predstavnike entiteta i kantona.

“Novo vijeće treba imati ključnu ulogu u koordinaciji politika, posebno u svjetlu trenutne finansijske situacije u Federaciji”, rekao je visoki predstavnik, saopćeno je iz OHR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: