Save the Children
0

Apel svjetskim liderima da osiguraju uvjete za kvalitetno obrazovanje

FENA
Save the Children Norway za jugoistočnu Evropu, u okviru kampanje "Ispravimo budućnost kroz obrazovanje", pridružuje se globalnoj Save the Children inicijativi u kojoj se želi skrenuti pažnja svjetskih lidera, ali i javnosti uopće o značaju kvalitetnog obrazovanja za izgradnju i očuvanje mira.

Save the Children vjeruje da mir počinje u glavama djece. Već 30 dobitnika Nobelove nagrade za mir je pružilo podršku ovoj inicijativi potpisujući otvoreno pismo svjetskim liderima i stranama u sukobu.

U Bosni i Hercegovini akciju su podržali ugledni predstavnici akademske zajednice i javne ličnosti, između ostalih: Lamija Tanović, Ferida Duraković, Boro Kontić, Danis Tanović, Srđan Dizdarević, Enis Bešlagić, Jovan Divjak, Predrag Matvejević i mnogi drugi.

Pismo dobitnika Nobelove nagrade će biti dostavljeno predsjedavajućem Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću, premijerima bh. entiteta Nedžadu Brankoviću i Miloradu Dodiku te gradonačelniku Distrikta Brčko Mirsadu Đapi 20. novembra na godišnjicu usvajanja UN Konvencije o pravima djeteta i Međunarodni dan djeteta.

Potpisnici pisma u BiH pridružuju se inicijativi dobitnika Nobelove nagrade za mir te pozivaju vlade i strane u sukobu da daju svoju podršku obrazovanju - kvalitetnom obrazovanju koje istinski doprinosi izgradnji mira.

Vlade se pozivaju da osiguraju da sva djeca imaju pristup kvalitetnom obrazovanju, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, vjeroispovjest ili jezik, te da osiguraju da sva djeca mogu učiti bez straha da će biti regrutovana u vojne snage, bez straha od nasilja i zastrašivanja.

Također se pozivaju da osiguraju da sva djeca imaju inkluzivno i relevantno obrazovanje koje promovira otvorenost uma i odgovorno je prema dječijim porodicama i zajednicama, kao i da osiguraju da kvalitetno obrazovanje bude sastavni dio svakog mirovnog procesa.

"Djeca ne mogu čekati na obrazovanje dok mi raspravljamo o poteškoćama i pojedinostima. Mir počinje u umovima djece i mora početi danas“, istakli su nobelovci, saopćeno je danas iz Save the Children Norway za jugoistočnu Evropu.